Spelersrapport AZ: twee ruime voldoendes, dramatische wissels van Jansen

Spelersrapport AZ: twee ruime voldoendes, dramatische wissels van Jansen

17-03-2022 21:23
80

AZ ligt uit de Conference League. Over twee wedstrijden kreeg de ploeg van Pascal Jansen het niet voor elkaar om stuntploeg FK Bodø/Glimt te verslaan. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit aan de spelers van AZ.

Peter Vindahl Jensen - 5,5: Een redelijk onopvallende wedstrijd voor de AZ-doelman, waardoor de twee tegengoals extra zuur zijn. Aan de eerste tegengoal kon hij niets doen, maar aan die tweede? En Vindahl had wat vaker zijn tijd mogen nemen, in plaats van alles blind naar voren te jagen.

Aslak Witry - 6,5: Kon in Noorwegen zijn stempel niet drukken, maar was in Alkmaar wel belangrijk. Onder meer bij de 2-1 van Pavlidis, waarbij Witry de assist leverde. 

Sam Beukema - 6,5: Beukema stond keurig zijn mannetje en haalde regelmatig het Noorse gevaar weg voor Vindahl en de zijnen. Zeer volwassen voor iemand die pas zijn vierde Europese wedstrijd speelde. Had in de slotfase wel naar voren gemogen, maar dat is meer kritiek voor trainer Pascal Jansen.

Bruno Martins Indi - 4,5: Had een groot aandeel bij de goal van Pavlidis, maar verspeelde al zijn krediet door Bodo aan de gelijkmaker te helpen. Eerst je man laten lopen, daarna slecht wegwerken. Martins Indi speelde een degelijke tweede helft, maar niet genoeg om alsnog een voldoende te krijgen. De misser in blessuretijd van de verlenging was het toppunt van knulligheid.

Owen Wijndal - 6,5: De tandem Wijndal/Karlsson werkte wederom uitstekend. De verdedigers van Bodø hadden met name in de eerste helft alle moeite met de opkomende Wijndal, die een paar gevaarlijke voorzetten gaf.

Tijjani Reijnders - 6,5: Reijnders worstelde in de uitwedstrijd, maar heeft het thuis knap hersteld. De middenvelder verving Fredrik Midtsjö en begon met een paar foute ballen wat stroef. Op basis van de terugwedstrijd komt Reijnders in aanmerking voor een vaste basisplaats, maar dan moet hij structureel wel beter presteren.

Dani de Wit - 5,5: In Noorwegen de aanjager, maar in Alkmaar wat stroef en bij vlagen niet scherp. Althans, niet zo scherp als we van hem gewend zijn. Door zijn gele kaart is hij in de eerstvolgende wedstrijd geschorst. 

Jordy Clasie - 7,5: Heeft zijn plek in de voorselectie van het Nederlands elftal afgedwongen en dus heeft Louis van Gaal het goed gezien. Clasie was misschien wel de beste AZ'er.

Yukinari Sugawara - 6: Tja, waar komt Sugawara nou het beste tot z'n recht? Tegen Bodø stond hij weer rechtsbuiten, waar hij het niet onaardig deed, maar niet per se uitblonk.

Vangelis Pavlidis - 7,5: Met twee goals hoofdverantwoordelijk voor het wegwerken van de achterstand. Grote klasse bij de eerste goal, een slimmigheidje bij de tweede. Vangelis was de MVP van AZ.. als AZ door zou gaan.

Jesper Karlsson - 6,5: Samen met Wijndal maakte Karlsson het de rechterflank van Bodø knap lastig. Scoren deed Karlsson niet, al was hij in de tweede helft wel heel dichtbij met een vlammend schot op de lat. Dat is meteen een stukje kritiek, want er was genoeg tijd om rustig een hoek uit te zoeken. Was daarna niet gevaarlijk meer.

Invallers

Zakaria Aboukhlal - 4: Een bizar slechte invalbeurt voor de man die vorige week nog van waarde was als invaller. AZ speelde na de invalbeurt van Aboukhlal met tien man, zo leek wel.

Hakon Evjen - 5: Evjen heeft de twijfels niet weg kunnen nemen in de twee wedstrijden tegen zijn oude club. De Noor lijkt vooral fysiek tekort te komen.

Kamal Sowah - 4,5: Vrijwel niets goed gedaan en dus was zijn invalbeurt identiek aan die van vorige week, waarin ook nagenoeg alles fout ging.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)