Jonker en Verbeek over Van Nistelrooy: 'Langer trainer dan Van Bommel'

Jonker en Verbeek over Van Nistelrooy: 'Langer trainer dan Van Bommel'

24 March - 10:30 Laatste update: 20:20
35

Het nieuws dat Ruud van Nistelrooy in beeld is om hoofdtrainer te worden van PSV 1 levert gemengde reacties op. In de eerste plaats omdat Van Nistelrooy (45) nog geen ervaring op het hoogste niveau heeft, maar ook omdat hij een maand geleden vertelde er nog niet klaar voor te zijn. Gertjan Verbeek en Andries Jonker spreken zich uit.

Door Tim van Duijn

PSV neemt na dit seizoen afscheid van Roger Schmidt en wil Van Nistelrooy doorschuiven vanuit Jong PSV, samen met Fred Rutten als assistent. Is 'RVN' klaar om de volgende stap te zetten? "Ruud is 45 jaar, dus op basis van zijn leeftijd kun je niet zeggen dat het een jonge trainer is, maar wel dat hij niet zoveel ervaring heeft als trainer in het betaalde voetbal", zegt Jonker, trainer van Telstar en in het buitenland werkzaam geweest voor onder meer VfL Wolfsburg, Bayern München en FC Barcelona, tegen deze website.

"Aan de andere kant werkt Ruud al jaren in de jeugdopleiding van PSV. Jong PSV heeft piepjonge spelers en voetbalt uitstekend. Dat gaat niet vanzelf, de hand van de trainer is duidelijk zichtbaar. Ze maken het werkelijk iedereen moeilijk. Niemand speelt een makkelijke wedstrijd tegen Jong PSV."

Verbeek zegt het 'aan de ene kant' wel te begrijpen dat PSV voor Van Nistelrooy gaat. "Je krijgt alleen maar meer ervaring door het te doen. Het is niet zo dat hij na zijn carrière meteen hoofdtrainer is geworden, hij heeft meerdere functies gehad in de jeugdopleiding. PSV kent hem, weet hoe hij met jongens omgaat en ziet hoe hij werkt met Jong PSV. Natuurlijk is daar een ander niveau en komt er minder druk bij kijken, maar met druk weet hij wel raad. PSV heeft positieve en mindere ervaringen met het doorschuiven van trainers: met Van Bommel pakte het minder goed uit, maar Cocu heeft het aardig gedaan. Ze hebben dus vergelijkingsmateriaal."

Onervaren?
Er zit nogal een verschil tussen wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie en Champions League. Bij Jong PSV, de Eindhovense kraamkamer, is presteren belangrijk, maar staat ontwikkeling op één. In de Eredivisie en Champions League worden prestaties geëist en dus staat Van Nistelrooy wat te wachten, mocht hij 'ja' zeggen. "Het gaat er bij PSV om dat je wint en in Nederland is het ook nog belangrijk dat je goed speelt", zegt Jonker. "Als je ziet dat hij dat met piepjonge spelers doet, dan heb ik er alle vertrouwen in. Als oud-topspeler kent Ruud de wetten van het topvoetbal. Je hoeft hem niets meer uit te leggen over winnen en verliezen en de consequenties daarvan. Ik vind dat hij in potentie een uitstekende trainer is voor PSV."

Het argument dat onervarenheid Mark van Bommel de kop kostte als hoofdtrainer van PSV, gaat er bij Jonker niet volledig in. "Tja, gebrek aan ervaring.. Daar kun je ook nog iets van zeggen als je kijkt naar de mensen die hij om zich heen had. Ruud is 45 jaar en heeft het allemaal meegemaakt. Dit soort jongens moet kansen krijgen. Het is aan hem om goed na te denken over wie hij om zich heen verzamelt. En vergeet niet dat Ruud al wat langer trainer is dan Mark voor hij trainer werd van PSV. Nee, ik ben er niet bang voor. Als iemand zich met zo'n jong elftal kan onderscheiden, trainerservaring heeft en ook nog clubicoon is, wat wil je dan nog meer? Kom op, geef hem de kans. En qua leeftijd is er geen beter moment om het te doen. Wacht je een paar jaar, dan zegt men weer dat hij te oud is. Ik denk dat het goed zou zijn voor PSV en het Nederlandse voetbal. En ja, het kan fout gaan, maar dat kon het met Schmidt toch ook?"

"Het is belangrijk dat PSV goed kijkt naar de rest van de staf", vult Verbeek aan. "Dus dat Ruud niet kiest voor vriendjes, maar er aanvullende kwaliteiten bij gezocht worden. Ik las dat Fred Rutten in beeld is, PSV is dus duidelijk op zoek naar een staf die complementair is. Ruud is een boegbeeld voor de club. Qua uitstraling, maar ook qua naam."

Verbeek heeft in zijn rijke trainerscarrière zelf de nodige lessen geleerd. Hij wijst het omgaan met de druk als belangrijkste les aan. "Het managen van de staf is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. De specialisten willen ook steeds meer invloed uitoefenen. Het is lastig om daar goed mee om te gaan, Van Bommel heeft zich daarop stukgebeten."

"Ik ben met Heracles begonnen in de Eerste Divisie en mocht destijds blij zijn met een keeperstrainer en een assistent, de rest deed ik zelf. De staf van tegenwoordig is bijna twee keer zo groot. Het is een voordeel dat je dingen uit handen kunt geven, aan de andere kant heb je minder controle en is het lastig om het iedereen naar de zin te maken. Als er verdeeldheid is in de staf, lekt dat vanzelf een keer naar beneden richting de spelersgroep. Dit soort dingen leer je niet bij een beloftenteam. Dat is veel kleinschaliger. Er is minder druk omdat er veel minder mensen meekijken. Bij het eerste zal iedereen er iets van vinden."

Vergelijking met Ajax
De vraag is of Van Nistelrooy voor dezelfde manier van voetballen staat als Schmidt. De Duitser staat bekend om zijn 'Vollgasfußball', dat bij PSV niet altijd goed uitpakte, en heeft daar de juiste spelers bij gezocht. De opvolger van Schmidt zal wellicht zijn eigen stempel willen drukken en weer afstappen van de 'lijn-Schmidt'. "PSV is een heel andere club dan Ajax", zegt Verbeek. "Daar wordt vanaf de jeugdopleiding gehamerd op een bepaalde manier van spelen. Dat is bij PSV niet zo. PSV heeft met het eerste elftal altijd anders gespeeld dan hoe er in de jeugd wordt opgeleid."

"Schmidt heeft ook zijn eigen sausje mogen gieten. Dat deed hij met zijn 4-2-2-2-systeem, maar dit jaar heeft hij het weer anders gedaan. Dus ze kijken bij het eerste veel meer naar welke kwaliteiten er zijn. Ajax houdt wat dat betreft meer vast aan de huisstijl. Ruud zal ook zijn eigen ideeën en visie hebben en daar de vrijheid voor krijgen", vervolgt Verbeek.

"Ik vind ook dat PSV onder Schmidt niets heeft opgebouwd. Ze spelen dit jaar anders dan vorig jaar en zullen volgend jaar anders spelen dan dit jaar, omdat er weer spelers zullen komen en gaan. Ik geloof niet zo in systemen, maar veel meer in de visie van een trainer. Dat je op een bepaalde manier wil spelen en daar de juiste spelers bij zoekt. Als die er niet zijn, breng je misschien wat nuance aan, maar het idee blijft hetzelfde."

Valkuil voor Van Nistelrooy
"Als je met Jong PSV goed voetbalt, moet dat bij PSV 1 zeker kunnen", zegt Jonker. "De valkuil? Dat je onrustig wordt als dat niet lukt. Je moet te allen tijde rustig blijven, bij jezelf blijven en tegelijkertijd openstaan voor de ideeën van andere mensen. Het vinden van die balans is voor jonge trainers moeilijk."

Gek genoeg zei Van Nistelrooy begin vorige maand dat hij nog niet klaar was voor PSV 1. "Als PSV het echt wil, moeten ze proberen hem te overtuigen, maar het is wel belangrijk dat hij zelf vindt er klaar voor te zijn. Nee, anders gaat het niet."

"Ruud heeft aan het einde van zijn carrière een groot feest gegeven in Amsterdam, waar ik bij was", aldus Verbeek. "Hij wilde kijken wat er op zijn pad zou komen en heeft daar ruimschoots de tijd voor genomen. Stilaan ontstond steeds meer de drang om trainer te worden op het hoogste niveau. Ruud is een winnaar en weet wat topvoetbal vraagt."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s