Toptransfer voor 'koning' Gakpo bij PSV? 'Hij is zeker 50 miljoen waard'

Toptransfer voor 'koning' Gakpo bij PSV? 'Hij is zeker 50 miljoen waard'

30-03-2022 12:00
209
Author profile picture

Nordin 't Hart

De kans is levensgroot dat Cody Gakpo over een aantal maanden vertrekt bij PSV. De buitenspeler wordt in verband gebracht met verschillende grote clubs, waaronder Arsenal. Wat voor persoon is Gakpo, over welke kwaliteiten beschikt de aanvaller en is hij klaar voor de volgende stap? VoetbalPrimeur vraagt het aan clubicoon Willy van de Kerkhof en oud-teamgenoot Robbin Ruiter.

Ruiter speelde in het seizoen 2019-2020 samen met Gakpo bij PSV. De 'Eintovenaar' was toen nog maar twintig jaar oud, maar maakte al een goede indruk op de doelman. "Naast een hele goede voetballer is Cody ook een hele fijne jongen, niet iemand die naast zijn schoenen gaat lopen of het hoog in zijn bol heeft", blikt Ruiter terug.

Wedden

Meer odds

Van de Kerkhof is ook onder de indruk van Gakpo zijn uitstraling. "Ik vind hem één van de beste spelers die PSV in de laatste jaren heeft voortgebracht. Hij heeft de uitstraling van een topspeler, dat is erg belangrijk. Als - ik noem hem even gekscherend koning Gakpo - ergens binnenkomt, dan staat er ook echt iemand. Dat is in de huidige voetballerij heel belangrijk. Dan gaan ze rekening met je houden."

'Als keeper ben je soms kansloos'
Van de Kerkhof en Ruiter zien allebei dat Gakpo over nog veel meer kwaliteiten beschikt. "Hij heeft heel veel: hij is groot, sterk, snel, heeft een verschrikkelijk goede voorzet met zijn rechterbeen en heeft stappen gemaakt in de afwerking met zijn linkerbeen", vertelt de sluitpost. "Hij werkte ook altijd keihard, na de trainingen vroeg hij regelmatig aan me om wat langer door te gaan. Hij wilde dan wat oefeningen doen: niet zomaar schieten, maar echt gericht aan dingen werken. Of het moeilijk was om zijn schoten te stoppen op de training? Ja, hij schiet echt gericht en kan de bal ook nog eens verschrikkelijk hard raken. Dat maakt je als keeper soms kansloos."


Gakpo schiet op doel in de warming-up bij FC Kopenhagen

Van de Kerkhof denkt zelfs aan een positiewijziging voor Gakpo. "Hij heeft heel veel voetballende kwaliteiten. Ik weet eigenlijk niet op welke positie hij het meest tot zijn recht komt. Hij kan goed op links en rechts spelen, maar ik zou hem op de tien-positie zetten", is de oud-middenvelder duidelijk. Gakpo speelde dit seizoen alleen tegen FC Utrecht op die plek. "Je moet hem gewoon laten voetballen zoals hij dat kan. Dat zou mijn idee zijn."

Blessures, aanvallend koppen en 'optreden'
Gakpo kampt dit seizoen wel regelmatig met enkelblessures. Van de Kerkhof vindt dat een minpunt. "Echte topspelers raken bijna nooit geblesseerd en zijn altijd fit, dus wat dat betreft moeten we toch een slag om de arm houden", stelt hij. Ruiter is het daar niet mee eens. "Waar hebben we het over? Dit is één seizoen waarin hij net wat meer blessures heeft gehad, krijg je dan meteen het stempel blessuregevoelig?"

Ruiter ziet wel andere verbeterpunten voor Gakpo. "Ik denk dat hij met aanvallend koppen nog wel stappen kan maken. Cody maakte tegen Kopenhagen een goede goal met zijn hoofd, dat kan hij nog wel vaker doen. Hij kan overigens in alles nog beter worden, want er zit gewoon heel veel rek in." Van de Kerkhof: "Gakpo mag in het veld soms wel wat meer optreden richting zijn teamgenoten. Hij moet daar misschien nog in groeien, maar dat zal in de komende maanden wel gebeuren."


Gakpo geeft aanwijzingen aan zijn ploeggenoten tegen Kopenhagen

Rijp voor een transfer?
Gakpo wordt de laatste weken gelinkt aan verschillende topclubs. Arsenal ligt nu op pole position. Is Gakpo ook klaar voor een grote transfer? "Als je ziet hoe hij zich ontwikkelt in de laatste twee jaar...", antwoordt Ruiter. "Hij heeft zich opgewerkt tot tweede aanvoerder van PSV en draagt de band vaker dan Marco van Ginkel. Als je kijkt naar de statistieken van Cody: die zijn geweldig. Of hij klaar is voor de volgende stap kun je nooit met honderd procent zekerheid zeggen, maar ik denk wel dat hij zich heel snel kan optrekken aan een hoger niveau. Ik denk zeker dat Cody nog de nodige stappen kan gaan maken."

Van de Kerkhof laat de blessures van Gakpo weer ter sprake komen. "Gakpo zit bij PSV aan het plafond, maar bij Oranje is hij nu ook weer geblesseerd geraakt. Topspelers moeten, zoals ik al zei, zoveel mogelijk voetballen, want dan kun je je kwaliteiten laten zien. Ik denk dat Gakpo in Engeland zeker kan slagen, maar Bayern zou ik ook een hele goede club voor hem vinden. Dat vindt hij zelf ook wel, denk ik."

Als Gakpo daadwerkelijk vertrekt uit Eindhoven, welk transferbedrag moet PSV dan aan hem overhouden? Van de Kerkhof weet het wel. "Dat is heel simpel: vijftig miljoen. Dat is hij gewoon zeker waard." Als een transfer niet van de grond komt, dan verwacht Ruiter dat dit geen negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de aanvaller. "Als je ziet hoe hij zich de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld, dan denk ik ook dat hij bij PSV nog kan groeien. Hij moet het dan ook laten zien over een langere periode, want hij heeft de afgelopen jaren de stijgende lijn vooral ingezet. Voor hem is het zaak om dat te blijven doen en niet terug te vallen."