Van 't Schip memoreert: 'Een speler die bij Ajax paste, echt een Ajax-speler'

Van 't Schip memoreert: 'Een speler die bij Ajax paste, echt een Ajax-speler'

01-04-2022 07:40 Laatste update: 08:57
26

John van 't Schip wordt door sommigen 'de ontdekker van Zlatan' genoemd, zelf is hij het daar niet mee eens. Wel had Van 't Schip een belangrijke stem in de komst van Zlatan naar Ajax, vertelde hij donderdagavond bij HLF8.

Ajax haalde Zlatan in 2001 op bij Malmö FF, nadat de Amsterdamse leiding groen licht voor zijn komst gegeven had. De rest is geschiedenis. "Of ik de ontdekker van Zlatan ben? Nee, dat haal ik meteen onderuit", zegt Van 't Schip.

"Ik zat bij de technische staf en er moest nog één keer naar hem gekeken worden. Dat was in La Manga (Spanje, red.), waar Malmö zich voorbereidde. Ik ben daar drie dagen geweest, heb trainingen en een wedstrijd gezien. Ik moest een rapport schrijven en schreef op wat ik zag."

Wat er op papier kwam te staan? "Zijn uitstraling, charisma op jonge leeftijd, met dat grote lichaam was hij heel snel en behendig. Ik heb met Marco van Basten samengespeeld en die was ook zo groot, snelle voeten. Het was een speler die bij Ajax paste, echt een Ajax-speler. Ajax was voor hem een moeilijke periode. Dat had hij nodig om later in Italië te excelleren. Ik was samen met Marco trainer van Jong Ajax en Ronald Koeman trainde het eerste. We liepen wel eens samen naar beneden, wij trainden links en hij rechts. Dan zei hij: de enige naar wie ik luister ben jij.   Dan wees hij naar Marco, daar had hij respect voor. Hij had een grote mond, daar heeft hij in zijn carrière steeds op een andere manier invulling aan gegeven. Ja, natuurlijk had hij respect voor Koeman, maar die zette hem ernaast. Dat vond hij niet zo leuk. Aan Marco hoefde hij geen verantwoording af te leggen."

Zlatan is momenteel veertig en zit dus in de herst van zijn carrière. "Hij zegt ook dat hij een leeuw en Superman is, maar komt er nu ook achter dat hij veertig is en pijntjes heeft als hij wakker wordt. Het blijft een fenomeen als je op je veertigste nog dit niveau haalt."