PSV volgt Pereira: Eindhovens verleden en schlemiel van 'Champions League-finale'

PSV volgt Pereira: Eindhovens verleden en schlemiel van 'Champions League-finale'

01-04-2022 11:40 Laatste update: 11:45
43

PSV is in de markt voor Andreas Pereira. Wie is de Braziliaan met een verleden in Eindhoven? Zes feiten die je over het PSV-doelwit moet weten.

1. Begin in Eindhoven
Pereira is de zoon van de Braziliaanse oud-voetballer Marcos Pereira, die in het Belgische Duffel woonde toen hij met zijn Duitse vrouw een zoon kreeg. Negen jaar later werd de kleine Andreas opgenomen in de jeugdopleiding van PSV, waar hij te boek stond als het grootste talent van zijn generatie. In november 2011, na zes jaar in Eindhoven, overtuigde niemand minder dan Sir Alex Ferguson hem naar Manchester United te komen.

2. Ruiken aan Manchester United-doorbraak
De destijds achttienjarige Pereira maakte in augustus 2014 zijn debuut in de hoofdmacht van Manchester United. De timing kon beter: het bescheiden MK Dons was met 4-0 te sterk. Later dat seizoen maakte de Braziliaan zijn Premier League-debuut. Vijf jaar later, in 2019, leek Pereira eindelijk door te breken op Old Trafford, maar na 25 competitiewedstrijden stokte het toch weer. In juni 2020 kwam hij voor het laatst in actie in Engeland.

De Manchester United-teller staat op 75 optredens in alle competities, waarin hij vier keer scoorde. Eén van die goals werd uitverkozen tot 'Goal of the Season', nadat hij in de voorbereiding op magistrale wijze scoorde tegen Brentford. "Laten we die prijs nu alvast uitreiken. Dit is out of this world", reageerde de toenmalige manager Ole Gunnar Solskjaer.

3. Verhuurperiodes in Spanje en Italië
"It's my dream to play for United on a regular basis", wordt Pereira nog steeds geciteerd op de officiële website van Manchester United. Met uitzondering van het seizoen 2019/2020 slaagde hij daar niet in. Pereira werd meerdere keren verhuurd, aan Granada (2016/2017), Valencia (2017/2018) en SS Lazio (2020/2021). Na twee redelijk succesvolle periodes in Spanje kon hij in Italië niet rekenen op een basisplaats. Dit jaar speelt de middenvelder op huurbasis bij Flamengo.

4. Overstap naar Brazilië
Pereira speelde in de jeugd voor vertegenwoordigende teams van België, maar verklaarde dat 'zijn hart in Brazilië ligt' en maakte in 2018 zijn debuut voor de Seleção in de vriendschappelijke interlands tegen de Verenigde Staten en El Salvador. Pereira werd de eerste speler in meer dan honderd jaar die voor Brazilië uitkwam en niet in het land werd geboren.

5. Van publiekslieveling naar schlemiel
Pereira koos zeven maanden geleden voor een huurtransfer van Manchester United naar Flamengo, dat een optie tot koop van twintig miljoen wist te bedingen. Zijn start in Brazilië was goed en al snel werd hij een publiekslieveling. Alles wees er vervolgens op dat Pereira voor 10,5 miljoen euro definitief zou worden overgenomen door Flamengo, maar een rampdag in november veranderde alles.

In finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League, tussen Flamengo en Palmeiras ging Pereira opzichtig in de fout, waarvan Ajax-nachtmerrie Deyverson profiteerde. Na afloop ging hij door het stof op Instagram en kreeg de schlemiel steun van onder meer Neymar en Kaká. Pereira haalde daarna niet meer het niveau van de periode vóór zijn blunder.

6. Interesse van PSV
Nu lonkt een terugkeer naar PSV. Pereira wordt gezien als een mogelijke versterking voor het middenveld van de nieuwe trainer Ruud van Nistelrooy. De lijntjes zijn kort: Pereira is door zijn verleden in Eindhoven een oude bekende van technisch directeur John de Jong en aanstaand algemeen directeur Marcel Brands. Hoeveel Pereira moet kosten, is nog niet duidelijk. De 26-jarige middenvelder loopt in 2023 uit zijn contract bij Manchester United.