Van Gaal reageert op 'kleurrijke loting': 'Als coach van United wilde ik hem'

Van Gaal reageert op 'kleurrijke loting': 'Als coach van United wilde ik hem'

01-04-2022 19:38
28

Louis van Gaal geeft toe dat de WK-loting er op papier gunstig uitziet, maar de bondscoach van het Nederlands elftal weigert daar al te veel conclusies aan te verbinden. Bang voor een hete ontvangst is hij niet, na zijn kritiek op het eindtoernooi in de oliestaat.

Van Gaal voorspelde na de oefeninterland tegen Duitsland al dat Oranje tegen Qatar zou loten. "Dat was een gokje", lacht Van Gaal in gesprek met de NOS. "Het is natuurlijk leuk dat het gokje uitkomt, maar het is een kleurrijke loting. Je weet niet of het een fijne loting is. Zo vaak ben ik niet in Qatar, Senegal en Ecuador geweest. Ik ken die landen niet, dus ik kan er niet zoveel over zeggen."

De keuzeheer erkent wel dat het op papier een droomloting lijkt. "Zeker als je de groepindeling in 2014 zag. Toen moesten we tegen wereldkampioen Spanje en Chili, dat ook een topland is in Zuid-Amerika. En ook Australië, een elftal vol vechterbazen. Daar hadden we het eigenlijk het moeilijkste mee."

Van Gaal wacht af wat zijn scouts zullen rapporteren over de tegenstanders in groep A. "Wij hebben heel goede scouts, die gaan het allemaal bekijken en de tegenstanders analyseren. Ze hebben tot dusver fantastisch werk afgeleverd, want we hebben nog niet verloren", stelt hij. Op papier lijkt Afrika Cup-winnaar Senegal de sterkste opponent. "Ik vind Sadio Mané ook een fantastische speler. Als coach van Manchester United wilde ik hem hebben. Helaas ging hij naar de concurrent."

Ook Ecuador weigert Van Gaal te onderschatten. Dat land eindigde als vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule. "Als je naar die klassering kijkt, is dat ook een gunstige loting. Ze waren vierde, en Brazilië was eerste. Het is een betere loting dan in 2014, maar dat zegt niets. Voor het WK 2014 hebben we nog tegen Ecuador gespeeld. Dat werd 1-1, om maar aan te geven dat het niet zo makkelijk is."

Tot slot is Van Gaal niet bang dat hem een hete ontvangst wacht in Qatar gezien zijn kritiek op het WK. "Ik heb niets gezegd over Qatar, ik heb iets gezegd over de FIFA. Dat is iets heel anders. Ik heb gemerkt dat het niet zo goed is gevallen, maar daar kan ik ook niets aan doen."