Waarom Ihattaren ondanks zijn veelbelovende cijfers nog niet klaar is voor Ajax 1

Waarom Ihattaren ondanks zijn veelbelovende cijfers nog niet klaar is voor Ajax 1

05-04-2022 12:00
89

Mohamed Ihattaren tekende in februari 2022 een huurcontract bij Ajax en mocht afgelopen weekend na weken van training zijn eerste minuten voor Jong Ajax maken. Vrijdagavond viel de spelmaker in tegen NAC Breda, maandagavond mocht hij tegen TOP Oss in de basis starten. Ihattaren drukte in statistisch opzicht direct zijn stempel, maar heeft nog een lange weg te gaan: een analyse over hoe hij ervoor staat.

Door Koen Bloks

Positionering
Ihattaren speelde in de eerste helft als rechter aanvallende middenvelder in de zone, tussen de verdedigende linie en het middenveld van TOP Oss. Ajax bouwde veelvuldig op over de linkerflank, waardoor Ihattaren zijn stempel niet op deze helft kon drukken. Wanneer de passlijn open lag, wilde Ihattaren - balverliefd als hij is - graag naar de bal toe. Dat kwam het spel aan Ajax' zijde niet ten goede. Het positie kiezen aan de buitenkant was vaak wel goed, maar hij kon daar dan niet de ideale ruimte vinden voor een betere voortzetting.


Ihattaren heeft een open passlijn gevonden, maar komt naar de bal toe. Zowel zijn positionering (te hoog) als zijn houding (niet open) maken voorwaarts handelen moeilijk. Na de aanname staat hij onder druk. Bron: ESPN.


Ook rouleert Ihattaren met Sontje Hansen en trekt hij van de binnenkant naar de buitenkant. Maar hij kiest te hoog positie en komt weer direct onder druk te staan. Als hij zich iets verder uit laat zakken, kan Ihattaren makkelijker naar voren of naar het midden dribbelen, kort passen en de diepte zoeken. Bron: ESPN.

Zwerven tussen de linies
In de tweede helft tegen TOP Oss zocht Ihattaren steeds vaker de centrale posities tussen de linies. Daar vond de dribbelaar makkelijker de ruimte om aan de bal te komen. TOP speelde vanuit een 4-4-2 met twee controleurs in de zone en liet beide controleurs doorstappen op Kian Fitz-Jim en Kenneth Taylor, waardoor de ruimte voor Ihattaren groter werd. Desondanks bleef de oud-PSV'er ongelukkig in zijn keuzes.


Taylor zakt uit, rechtsback Liam Van Gelderen gaat hoger staan, Brian Brobbey, Hansen en Ihattaren staan tussen de linies. Laatstgenoemde zoekt de ruimtes achter de doorstappende middenvelder van TOP Oss op. Bron: ESPN.


In de tweede helft komt Ihattaren vaker in gevaarlijke posities aan de bal. Een topfitte Ihattaren had hier misschien de tegenstander 'afgesneden', maar het eindigt in open draaien en een onderschepte pass. Toegegeven: de pass was te zacht, maar door beter positie te kiezen vraag je ander gedrag van je teamgenoten. Bron: ESPN.

Weinig diepte, wel enorm belangrijk
"We weten dat hij goed kan voetballen, maar nu moet hij fit worden, zodat hij het verschil kan maken", sprak trainer John Heitinga na de wedstrijd tegen NAC Breda van vrijdag. Drie dagen later stapte Ihattaren na een uur spelen van het veld, met een voorassist, assist en een doelpunt op zak. Vlak voor zijn wissel vroeg Ihattaren buiten het strafschopgebied om de bal. Met zijn positionering maakte hij het de tegenstander moeilijk, om vervolgens na een snelle aanname hard raak te schieten in de verre hoek: 4-0.


Volgens de spelprincipes van Ajax moet Ihattaren hier de diepte aanvallen. Als hij dat doet, ontstaat er een situatie waarin hij Brobbey in een één-tegen-één in het strafschopgebied kan krijgen. Het is tekenend voor het spel van Ihattaren: onwennig in de ploeg (nieuwe patronen vinden) en weinig meters (op snelheid) in de diepte. Bron: ESPN.


Ihattaren loopt in de 'blinde zone' van zijn tegenstander. Hij kiest niet ideaal positie vanwege de korte lijn met zijn tegenstander, maar met zijn fantastische dribbel en schot maakt hij dat goed. Bron: ESPN.

Conclusie
Wat kunnen we concluderen na de rentree van Ihattaren? Ook buiten de details in het positie kiezen - ook op het hoogste niveau zie je dit soort foutjes - heeft hij aangetoond nog niet klaar te zijn voor Ajax 1. Ihattaren was slordig aan de bal met zijn dribbels, passing en was niet in de diepte te vinden. Dit had vooral te maken met zijn fitheid, die hem - en dat is ook volkomen logisch - nog in de steek liet. Een fitte speler maakt andere keuzes en anticipeert makkelijker op (veranderende) situaties.

Desondanks was de spelmaker zeer bepalend voor het scoreverloop en dat zal hem goed doen. Want vertrouwen, maar vooral ook veel speelminuten bij Jong Ajax moeten hem uiteindelijk naar Ajax 1 leiden. Maar dat is een missie voor volgend seizoen.

Koen Bloks (30) is oprichter van Tactical Base - een uitgebreid voetbal e-learning programma voor trainers. Eerder werkte hij voor PSV en Willem II als tactisch analist, nu begeleidt hij profspelers bij hun cognitieve en tactische voetbal ontwikkeling.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie