'Emery is de beste trainer die ik ooit gehad heb, samen met Koeman'

'Emery is de beste trainer die ik ooit gehad heb, samen met Koeman'

13-04-2022 13:20 Laatste update: 13:26
10

Tim van Duijn

Unai Emery heeft dinsdag met Villarreal opnieuw zijn status als cupfighter bevestigd. De Bask krijgt na de Champions League-eliminatie van Bayern München lof uit binnen- en buitenland, onder meer van oude bekende Hedwiges Maduro.

Villarreal heeft vriend en vijand verrast met het uitschakelen van Bayern. De manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs: Villarreal verdedigde in München een 0-1 voorsprong, trok zich volledig terug op eigen helft en counterde vlak voor het laatste fluitsignaal naar de gouden 1-1. Aantrekkelijk was het dus niet, effectief wel en in Spanje is er dus niemand die klaagt.

Wedden

Meer odds

"Ik vond het indrukwekkend van Villarreal, dit is duidelijk de hand van Emery", zegt Maduro, die bij Valencia en Sevilla onder de Bask werkte. "De Spaanse clubs beheersen vaak verschillende speelstijlen. Daardoor is het voor tegenstanders moeilijker om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Villarreal heeft in de thuiswedstrijd vol op de aanval gespeeld en hoog druk gezet, maar nu verdedigd. Dat was volledig anders, maar ze zijn wel door. Zo hebben ze het tegen Juventus ook gedaan."

Analist Rafael van der Vaart had bij Ziggo Sport moeite om begrip op te brengen voor de speelstijl van Villarreal. Hij noemde het 'heel extreem' en 'werd er een beetje verdrietig' van. "Ik sta er iets anders in, want ik kan daar juist wel van genieten", zegt Maduro. "Als je mindere kwaliteiten hebt en goed kunt verdedigen, komt dat juist heel goed van pas. In Nederland hechten we superveel waarde aan aanvallen, misschien wel te veel, maar in landen als Italië en Spanje is er meer balans en dat vinden de mensen ook fantastisch. De supporters van Atlético Madrid hoor je niet, hoor... Vraag het Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt: die zullen nu heel anders over voetbal denken dan toen ze nog bij Ajax speelden."

Eye-Opener voor Maduro
Maduro maakte als speler de overstap van Ajax naar Valencia en pikte onder Emery hele andere aspecten van het voetbal op. "Bij Ajax ging je altijd uit van je eigen kracht en was je negen van de tien keer de betere, maar bij Valencia leerde ik hele andere dingen. We zakten juist wat in en lieten de tegenstander in hun zwakte komen, waardoor ze meer ruimte achter zich lieten en wij weer sterker werden. Dat had ik nog nooit meegemaakt, het waren hele andere manieren om de wedstrijd te winnen."

"Ik heb als trainer mijn visie daardoor ook verbreed", zegt Maduro, die bij Almere City de leiding heeft over de beloftenploeg. "Je hoeft niet iedere wedstrijd te laten zien waar je goed in bent, soms vraagt een wedstrijd andere dingen. De vraag is of je je dan aan kunt passen, zoals Emery dat doet. Ze zijn wel door, dus zeg het maar. Niemand in Spanje klaagt daarover. Emery beschikt over alle informatie van de tegenstander, werkt superhard en is werkelijk bezeten van het spel. Tot het extreme aan toe. De spelers weten precies wat ze moeten doen. Emery weet van tevoren exact wat hij kan verwachten en heeft de wedstrijden in zijn hoofd al afgespeeld. Louis van Gaal zou dat 'imagineren' noemen."

Cupfighter Emery
Emery wist met Sevilla drie keer op rij de Europa League te winnen, waardoor hij een van de meest gewilde trainers van Europa werd. Bij Paris Saint-Germain boekte hij wisselend succes en bij Arsenal werd hij na anderhalf jaar ontslagen. Het behalen van de halve finale van de Champions League is een nieuw succes in de carrière van Emery, na het winnen van de Europa League vorig seizoen. "Vergeet niet dat Arsenal ook de Europa League-finale heeft gehaald (tegen Chelsea in 2019, red.). Ik denk dat communicatie de reden is dat het daar niet echt gewerkt heeft. Emery is heel sterk in communiceren, maar vooral in het Spaans. Bij Sevilla, Valencia en nu bij Villarreal is hij daarom in zijn element omdat hij het tot in de details goed uit kan leggen. Ik had twijfels of hij dat ook in het Engels kon. Uiteindelijk draait alles om het zo goed mogelijk overbrengen van informatie."

Emery is de beste trainer onder wie Maduro ooit gewerkt heeft. "Samen met Koeman, die ik ook hoog heb zitten. Van Unai heb ik veel geleerd, ook op menselijk vlak. Dat zijn ploegen tactisch sterk zijn, verbaast me niets, ik vind het vooral mooi hoe hij er steeds in slaagt een groep te smeden en maatwerk toepast. In Nederland ben je geneigd te zeggen dat iedereen dezelfde behandeling moet krijgen, maar dat is niet zo."

Ook de rol van underdog zal wellicht in het voordeel van Villarreal zijn. "Dat zou kunnen. Het helpt in het benaderen van de wedstrijd. Iedereen verwacht dat Bayern of Juventus wint en daardoor krijgt de op papier mindere tegenstander vaak sympathie. Emery heeft het overal gewoon goed gedaan. En wat Arsenal betreft: ik vraag me af hoe lang het duurt voordat zij weer in een Europese finale staan."