Mogelijke gevolgen voor Nederland: UEFA wil Oekraïense clubs direct toelaten

Mogelijke gevolgen voor Nederland: UEFA wil Oekraïense clubs direct toelaten

28-04-2022 19:54 Laatste update: 20:04
26

De UEFA lijkt van plan om Oekraïense clubs voor komend seizoen tegemoet te komen. Igor Jovicevic, trainer van SC Dnipro-1, heeft verklapt dat de Europese voetbalbond van plan is om de clubs uit het door oorlog geteisterde land direct toe te laten in de Europese hoofdtoernooien.

Oekraïne is nog altijd in oorlog met Rusland en de voorrondes voor het nieuwe Champions League-, Europa League- en Conference League-seizoen komen alweer dichterbij. Op Oekraïens grondgebied kunnen er begrijpelijkerwijs geen wedstrijden gespeeld worden. "Maar voor zover ik begrepen heb, zoekt de UEFA naar een oplossing", aldus Jovicevic. "Er ligt een voorstel op tafel om Oekraïense clubs direct toe te laten in de hoofdtoernooien, daar wordt constant over gesproken. We zullen zien of het haalbaar is, maar het zou de clubs wel helpen om deze moeilijke tijd door te komen."

Deze week werd duidelijk dat het seizoen in Oekraïne definitief niet meer hervat wordt. Het land zou voor komend seizoen vijf clubs mogen afvaardigen, als nummer twaalf van de Europese plaatsingslijst: Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev in de Champions League, Dnipro in de Europa League en Zorya Luhansk en Vorskla Poltava in de Conference League. Of dit ten koste zou kunnen gaan van startbewijzen voor – bijvoorbeeld – de Nederlandse clubs, zal nog moeten blijken.