Spelersrapport Feyenoord: Uitblinkende defensie helpt Rotterdammers naar finale

05-05-2022 22:57 Laatste update: 06-05-2022 15:38
144

Feyenoord plaatste zich dankzij een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Olympique Marseille voor de finale van de Conference League. Het ijzersterke defensieve optreden wierp zijn vruchten af, waardoor de eerste Europese eindstrijd in twintig jaar tijd een feit is voor de Stadionclub. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Ofir Marciano – 7: kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen na zijn eerste optredens in de hoofdmacht van de Rotterdammers. De Israëliër hoefde geen lastige reddingen te verrichten, maar als hij aan de bak moest, stond hij op de juiste plaats. De 32-jarige doelman was een baken van rust aan de bal en sprokkelde op slimme wijze zo nu en dan een aantal seconden van de klok door het spel te vertragen.

Lutsharel Geertruida – 7,5: stond verdedigend zijn mannetje en schoot uit de startblokken in het tweede bedrijf. Eerst had de jeugdinternational een piekfijne voorzet in huis op Luis Sinisterra, waarna de rechtsback twee minuten later een gevaarlijke Marseille-aanval verijdelde. Hield het negentig minuten lang knap vol.

Gernot Trauner – 8: de Oostenrijker is kwetsbaar wanneer er ruimte in zijn rug ligt, maar staat verdedigend gezien altijd op de juiste plek. Ook in het Stade Vélodrome toonde de mandekker zich geen moment onder de indruk van de vijandige sfeer en legde hij een ijzersterke partij op de mat.

Marcos Senesi8: wisselde in de eerste helft briljante momenten met slordigheden af. In de tiende minuut wierp de Feyenoord-captain zich overtuigend voor een schot van Dimitri Payet en leek daarmee een zeker doelpunt te voorkomen. In de tweede helft toonde de Argentijn zich de ware leider van de defensie en speelde hij vlekkeloos.

Tyrell Malacia – 8: wordt in Nederland bewierookt en begeerd door buitenlandse clubs. De international liet wederom zien klaar te zijn voor een stap hogerop en speelde een fantastische pot. Verdedigend kwam hij nooit in de problemen en ook aanvallend liet Malacia zich geregeld zien. De linksback raakte nog bij een opstootje met Mattéo Guendouzi betrokken met al geel op zak, maar dat bleef onbestraft.

Fredrik Aursnes – 6: was net zoals compagnon Guus Til op het middenveld dissonant bij Feyenoord in het eerste bedrijf. Had geen diepgang in zijn spel en liet geregeld na de juiste pass op het goede moment te geven. Na de wissel van Payet kwam hij meer in zijn element. De Noor had af en toe te veel tijd nodig, maar zijn slordigheden werden niet afgestraft.

Orkun Kökcü – 6,5: al het gehele seizoen één van de grote uitblinkers aan de zijde van Feyenoord en liet ook in Frankrijk weer zien uitstekend te kunnen voetballen. Waar de Turk in verdedigend opzicht nog wel eens zijn man liet lopen, strooide hij geregeld met fraaie passes. Was in de laatst minuut dichtbij de enige treffer van de wedstrijd.

Guus Til – 5,5: de Spartak Moskou-huurling had het lastig en grossierde in de eerste 45 minuten in balverlies. Daarnaast beging hij een oliedomme op de middellijn wat hem op een gele prent kwam te staan na een half uur spelen. Een grote kans in de eerste helft was niet aan de aanvallende middenvelder besteed. In de tweede helft kwam de international beter voor de dag.

Reiss Nelson – 6,5: begon weifelend aan de tweede halve finale in Marseille. Totdat Dimitri Payet noodgedwongen het veld moest ruimen, wist hij zich geen moment te onderscheiden. Toen er meer ruimte kwam voor Feyenoord op het middenveld, kwam de Engelsman steeds meer tot zijn recht. Gebruikte zijn snelheid in de tweede helft op de juiste manier en liet zich herhaaldelijk zien met prima acties.

Cyriel Dessers – 6,5: had duidelijk last van de beuk die hij in de elfde minuut van de wedstrijd in zijn rug kreeg van directe tegenstander Luan Peres. Desalniettemin was de werklust van de Conference League-topscorer geweldig om naar te kijken. Op wilskracht legde hij de bal in de eerste helft panklaar neer voor Guus Til, die zijn balletje breed niet wist te bekronen. In de tweede helft werkte hij zich andermaal een slag in de rondte.

Luis Sinisterra – 6,5: de Colombiaan werd in de eerste helft nauwelijks bereikt, maar liet bij vlagen zijn inidividuele klasse zien. Zijn belangrijkste wapenfeit was een knappe kopbal na een scherpe voorzet één minuut na rust, maar de bal werd een prooi voor doelman Steve Mandanda.

Invallers

Bryan Linssen – x: viel na 74 minuten in voor Luis Sinisterra en speelde te kort voor een beoordeling.

Jorrit Hendrix – x: viel na 81 minuten in voor Guus Til en speelde te kort voor een beoordeling.

Alireza Jahanbakhsh – x: viel na 88 minuten in voor Reiss Nelson en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer

Arne Slot – 9: koos voor hetzelfde strijdplan én dezelfde elf namen als een week eerder in De Kuip en die keuze bleek na 180 minuten voetbal de juiste. Telkens stond de Feyenoord-defensie goed opgesteld en liet het één van de twee flanken vrij, terwijl het hart van de verdediging gesloten bleef. Net als in de eerste ontmoeting wist Marseille zich daar geen raad mee en excelleerden de verdedigers van de Rotterdammers.