Cambuur pakt in extremis een punt tegen RKC en mag blijven dromen

06-05-2022 21:56
34

SC Cambuur heeft diep in blessuretijd een punt overgehouden aan het thuisduel met RKC Waalwijk. De Leeuwarders mogen daardoor - in theorie - blijven dromen van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Cambuur kreeg na ruim een kwartier de eerste grote kans via Jamie Jacobs, die na een goede actie van Issa Kallon doelman Etienne Vaessen op zijn weg vond. Robert Uldrikis was net te laat om nog gevaarlijk te worden. Tot dat moment had RKC de overhand. Richard van der Venne probeerde het een aantal keer, maar de scherpte ontbrak. Verder waren kansen aan beide zijden schaars in de eerste helft.

Ook na de pauze werd het publiek bepaald niet getrakteerd op fraai voetbal. RKC was wel het meest dreigend. Finn Stokkers schoot recht op keeper Sonny Stevens en in de nastoot viel een voorzet van Van der Venne op de lat. Na 72 minuten was het dan toch raak. Michiel Kramer speelde Yassin Oukili knap aan en diens poging verdween via Stevens en Doke Schmidt in het doel: 0-1.

Uldrikis kreeg al snel de kans om iets terug te doen. De spits ging na een flater in de Waalwijkse defensie alleen op Vaessen af, maar hij schoot naast. Cambuur zette in de slotfase de jacht op de gelijkmaker in, en was in blessuretijd héél dichtbij. Vaessen bracht echter knap redding op een kopbal van dichtbij van Uldrikis. Het leek daardoor bij 0-1 te blijven, maar daar dacht Milan Smit anders over. In extremis kopte de jongeling zijn eerste Eredivisie-doelpunt binnen: 1-1. Daardoor is Cambuur nu één punt verwijderd van de felbegeerde achtste plek, die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Voor RKC zijn de druiven toch wat zuur. De Waalwijkers zagen kort voor de gelijkmaker nog een goal worden afgekeurd vanwege buitenspel. Toch is de formatie van Oosting nog altijd op weg naar handhaving. De voorsprong op hekkensluiters PEC Zwolle, Sparta en Willem II bedraagt zes punten.