Nieuwe WK-tegenstander nog niet uitgesloten voor Oranje: FIFA start onderzoek

Nieuwe WK-tegenstander nog niet uitgesloten voor Oranje: FIFA start onderzoek

11-05-2022 15:34 Laatste update: 15:35
13

Het is nog altijd niet uitgesloten dat Oranje-opponent Ecuador zijn WK-ticket verliest. Het land wordt ervan beschuldigd een niet speelgerechtigde speler te hebben gebruikt in de WK-kwalificatie. De FIFA is nu zelfs een onderzoek gestart.

De speler in kwestie is Byron Castillo. Volgens de officiële gegevens is de verdediger op 10 november 1998 in Ecuador geboren. De Chileense voetbalbond heeft echter andere informatie: zij beweren dat Castillo drie jaar eerder in Colombia is geboren. Als dat zo is, was Castillo mogelijk nooit speelgerechtigd voor Ecuador. 

Het was al duidelijk dat Chili een klacht heeft ingediend bij de FIFA. De wereldvoetbalbond gaat de zaak nu onderzoeken. In het slechtste geval verliest Ecuador alle kwalificatieduels waarin Castillo speelde met terugwerkende kracht. Dat zou betekenen dat niet Ecuador, maar Chili bij Oranje in de poule komt op het WK.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog de vraag. De FIFA heeft de bond van Ecuador uitgenodigd om een verklaring af te geven over de situatie.