Twente wint na Lukoki-gebaar ruim en pakt dankzij FC Utrecht in extremis plek 4

Twente wint na Lukoki-gebaar ruim en pakt dankzij FC Utrecht in extremis plek 4

11 May - 22:08
105

De strijd om het laatste directe Europese ticket is op dramatische wijze beslist. FC Twente deed zelf wat het moest doen tegen FC Groningen en moest vervolgens wachten op de ontwikkelingen uit Utrecht: daar gaf AZ in minuut 95 een overwinning weg, waardoor FC Twente zeker is van plek vier.

FC Twente-FC Groningen 3-0
De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende steunbetuiging aan Jody Lukoki – die tot voor kort in Enschede onder contract stond – in het bijzijn van zijn familie. Na een half uur spelen werd ook de openingstreffer van FC Twente opgedragen aan de deze week overleden buitenspeler: Vaclav Cerny werd vrijgespeeld door Ricky van Wolfswinkel, lepelde de bal in de verre bovenhoek en hield het shirt van Lukoki omhoog.

FC Twente koesterde die krappe voorsprong, maar kon er niet helemaal gerust op zijn. Bij het ingaan van het laatste kwart hielp Neraysho Kasanwirjo echter een handje. De verdediger van FC Groningen verspeelde eerst de bal en toucheerde daarna een inzet van Dimitrios Limnios ongelukkig van richting: via de lat binnen, 2-0. Diezelfde Limnios zorgde even later ook voor 3-0, op aangeven van Ricky van Wolfswinkel. FC Twente verdedigt zondag op bezoek bij Feyenoord een voorsprong van twee punten, maar is qua doelsaldo wel flink in het nadeel ten opzichte van AZ.

FC Utrecht-AZ 2-2
Datzelfde AZ leek in De Galgenwaard hard op weg om zijn doelsaldo verder op te krikken. Vangelis Pavlidis had in het eerste kwartier twee keer op aangeven van Jesper Karlsson het net gevonden: 0-1 en 0-2. FC Utrecht vond voor rust echter de aansluiting, na een inzet van afstand van Sander van de Streek: 1-2. Hidde ter Avest leek de bordjes zelfs nog in evenwicht te brengen, maar Peter Vindahl hield zijn ploeg knap op de been.

De wedstrijd werd in de slotfase onderbroken nadat er vuurwerk van de tribunes werd gegooid. Henk Veerman leek de laatste kans op een gelijkmaker te krijgen en de blessuretijd stond in het teken van het afscheid van Willem Janssen. Diep in de extra tijd werd het echter nog 2-2, door een intikker van Anastasios Douvikas.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s