Feyenoord verliest typische Mourinho-finale en eindigt met lege handen

Feyenoord verliest typische Mourinho-finale en eindigt met lege handen

25 May - 22:56
370

Feyenoord heeft een indrukwekkende reis door Europa afgelegd, maar eindigt met lege handen. De eerste finale van de Conference League tegen AS Roma ging verloren: 1-0.

Na het bereiken van de finale gingen de gedachtes terug naar 24 mei 2017, waarin Ajax het in de Europa League-finale opnam tegen Manchester United, een ex-ploeg van Mourinho. Lijdzaam moesten de Amsterdamse supporters hoe de finale van toen 'doodgespeeld' werd en menigeen vreesde woensdag een vergelijkbaar scenario.

Feyenoord begon fel aan de eerste Conference League-finale en dwong Roma regelmatig tot balverlies. In de zogeheten 'aftastfase', die zo'n tien minuten duurde, werden geen kansen gecreërd. Het draaide vooral om het maken van kleine tactische aanpassingen, om nog beter op de tegenstander ingespeeld te zijn. Feyenoord kreeg de eerste 'meevaller', toen twijfelgeval Henrik Mikhitaryan na een kwartier spelen af moest haken met een blessure. Voor hem kwam Sérgio Oliveira.

Het tempo ging daarna wat omhoog, hoewel er nog steeds geen sprake was van een spektakelstuk. De eerste kans was voor Cyriel Dessers, maar de goal werd gemaakt door AS Roma. De goal viel uit het niets, maar Gernot Trauner mag zich hem aanrekenen. Hij schatte een lange bal verkeerd in, waardoor Nicolò Zaniolo de bal achter Justin Bijlow kon prikken. Voor rust werd Feyenoord iets agressiever, maar niet genoeg om Roma op de knieën te dwingen.

Feyenoord liet Roma na rust vijf minuten wankelen. Binnen enkele minuten raakte het twee keer de paal. Eerst via Dessers, daarna via Tyrell Malacia. En daarna schoot Guus Til een bal via Rui Patricio naast. In die fase verdiende Feyenoord de gelijkmaker, maar nadat Roma op de been bleef daalde het tempo weer wat.

Feyenoord had wel duidelijk geleerd van de eerste helft, was regelmatig gevaarlijk en ook beter dan Roma. Mourinho schoot in de slotfase in zijn Mourinho-modus door verdedigend te wisselen, puur om de 1-0 voorsprong over de streep te trekken. Slot bracht Jens Toornstra voor Til, Markus Pedersen voor Lutsharel Geertruida en Bryan Linssen voor de ongelukkige Reiss Nelson, die goed in de tang gehouden werd door de Roma-verdediging. 

Dat het een typische Mourinho-finale was, werd in de slotfase wel duidelijk. Feyenoord ergerde zich groen en geel aan het tijdrekken en vervelende gedrag richting de arbitrage. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken om het tempo uit de wedstrijd te halen, het stelde allemaal niet zoveel voor. Linksom of rechtsom: Roma deed het voorspelbare, maar had de zaken keurig op orde en had Feyenoord waar het het wilde hebben.

Feyenoord begon de Europese reis vorig jaar juli in het Kosovaarse Drita en eindigt in Tirana, maar zonder prijs.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s