'Ten Hag was vrij duidelijk: geen snelheid, geen scorend vermogen, geen actie'

'Ten Hag was vrij duidelijk: geen snelheid, geen scorend vermogen, geen actie'

04-06-2022 17:50
25

Hielke Penterman speelde een half seizoen betaald voetbal namens Achilles '29 en groeide in de top van het Twentse amateurvoetbal uit tot een erkend doelpuntenmaker. Als jeugdspeler van FC Twente werd hij nog gewogen en te licht bevonden door Erik ten Hag.

De van Ajax naar Manchester United vertrekkende trainer was actief in de jeugdopleiding van FC Twente, toen Penterman daar als aanvallende middenvelder binnenkwam. "Ten Hag, destijds de trainer, was al vrij snel duidelijk: ik had geen snelheid, geen scorend vermogen en geen individuele actie, dus aanvallende middenvelder ging 'm niet worden. Ik werd naar achteren gehaald. Pas toen ik van DETO naar HSC'21 ging werd ik weer aanvallende middenvelder", vertelt Penterman aan TC/Tubantia.

Daarna kwam hij uit voor DETO Twenterand, HSC '21, HHC Hardenberg, SVZW en Excelsior '31, onderbroken door dat uitstapje bij Achilles. Penterman maakte met name in de Derde Divisie naam en speelt zaterdag zijn laatste wedstrijd in die competitie. "Ik heb gedurende mijn carrière regelmatig gehoord 'dat ik helemaal niet zo goed kan voetballen'. Heel eerlijk, ik ben ook niet zo'n bijzondere speler. Maar ik heb wel bijzondere statistieken. Je moet mij veel laten lopen, ik denk altijd een stap vooruit. Zet een paar goede buitenspelers neer en een aanspeelpunt, dan kan ik volop scoren", maakt hij tevreden de balans op.

Penterman heeft namelijk ook nog het profvoetbal gehaald, al bleef het dus bij een half seizoen. "Toen ik bij HHC vertrok, kwam Achilles'29, destijds eerstedivisionist. Ik was al 29 jaar. Als ik het nog een keer wilde proberen, moest ik het doen. Ik combineerde het met mijn werk als fysiotherapeut, maar eigenlijk was het gekkenwerk om ook nog op en neer te rijden naar Groesbeek." Penterman wilde zijn werk niet opgeven en vertrok al snel weer. "Achilles'29 speelde weliswaar profvoetbal, maar voor de rest was het echt nog een amateurclub. Ondanks de korte periode heb ik het wel mooi gehad. Wedstrijden tegen Sparta, voor 10.000 toeschouwers tegen Go Ahead Eagles, gaaf."