Voormalig publiekslieveling Ajax: 'Van Gaal is de beste trainer die ik ooit had'

11 juni om 07:51
Laatste update: 11 juni om 10:50

Jari Litmanen is van mening dat Louis van Gaal de beste trainer is die hij ooit heeft gehad. De 70-jarige bondscoach gooit hoge ogen met het Nederlands elftal en staat zaterdagavond tegenover Polen in de Nations League. 

In gesprek met De Telegraaf steekt Litmanen de loftrompet over de bondscoach. "Louis van Gaal is de allerbeste trainer geweest die ik ooit heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland wereldkampioen kan worden met hem. In 2014 op het WK in Brazilië ging het ook lekker. Jammer van de penalty’s in de halve finale."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Nederland

  • logo

    Frankrijk

Volgens Litmanen was de komst van Van Gaal bij Ajax bepalend voor de rest van zijn carrière en was de trainer goudeerlijk. "Het was precies het goede moment. Van Gaal begon als trainer. Na Marc Overmars was ik zijn tweede aankoop. Dennis Bergkamp was toen nog de nummer 10", herinnert Litmanen zich. "Van Gaal zei na mijn komst: je hebt een jaar de tijd om uit te groeien tot opvolger van Bergkamp, want hij gaat sowieso weg. Als ik er meteen had moeten staan en het had moeten uitvechten met Bergkamp, was het een heel andere situatie geweest. Ik heb rustig in het elftal kunnen komen."

Van Gaal wordt geassisteerd door Danny Blind en Edgar Davids, personen die voor Litmanen ook van grote betekenis zijn geweest. "Dat zijn allemaal belangrijke mensen geweest voor mij. Danny was mijn ploeggenoot en ook nog een beetje mijn buurman in Diemen-Noord. Een ervaren speler, die heel belangrijk was voor de ploeg. In de ArenA zaten we naast elkaar in de kleedkamer. We waren goed bevriend. Met Edgar Davids ben ik samen opgegroeid bij Ajax. Ik heb nog steeds regelmatig contact met Danny en Edgar. We bellen regelmatig. Als Edgar belt, gaat een uurtje snel voorbij", besluit Litmanen.