Degradatie Willem II hoofdpijndossier in Breda: 'Intensieve voorbereiding' nodig

Degradatie Willem II hoofdpijndossier in Breda: 'Intensieve voorbereiding' nodig

14-06-2022 08:43
28

De Bredase burgemeester Paul Depla staat in opperste staat van paraatheid na de degradatie van Willem II. Tijdens de laatste thuiswedstrijd van het vorige seizoen ging het al behoorlijk mis bij NAC Breda, dat binnenkort weer tegen de rivaal uit Tilburg zal spelen.

Zoals bij meerdere clubs in Nederland was het vorig seizoen bij vlagen onrustig, toen de stadions weer volledig open mochten gaan. Volgens Depla maakten vooral jongeren zich schuldig aan verstoring van de openbare orde. 'Opvallend was hun uitgelatenheid en het afwijkend gedrag dat dit met zich meebracht, zoals het veelvuldig gooien met bier. Kennelijk was er een nieuwe lichting supporters die de huisregels nog bijgebracht moest worden', aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad, die is ingezien door BN DeStem.

Tijdens de play-offs tegen ADO Den Haag ging het helemaal mis: ADO-speler Sem Steijn scoorde en provoceerde de fanatieke NAC-aanhang, maar ook op andere plekken rondom het stadion was het onrustig. 'Zwaar vuurwerk, supporters die de confrontatie zochten en die elkaar, de politie, beveiligers en stewards bestookten met alles wat los en vast zat zorgden voor een 'zeer onveilige situatie'. Voor Depla is het reden om te onderstrepen dat 'onze aandacht voor het fenomeen voetbalhooliganisme niet mag verslappen'', aldus de lokale krant.

Dat NAC komend seizoen voor het eerst in drie jaar Willem II weer treft, is een extra hoofdpijndossier voor de lokale politiek. Depla spreekt dan ook van 'een intensieve voorbereiding'.