Transferupdate Ajax: uittocht in volle gang, wachten op allereerste H2-aankoop

Transferupdate Ajax: uittocht in volle gang, wachten op allereerste H2-aankoop

21-06-2022 14:00 Laatste update: 14:06
76
Author profile picture

Daan Jurgers

De geruchtenmolen rondom Ajax draait op volle toeren. Meerdere spelers vertrokken al, maar tot op heden wisten de Amsterdammers nog geen inkomende transfers te realiseren. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, ook wel H2 genoemd, moeten aan de bak.

Vertrekkers
Ajax verloor de afgelopen weken de nodige basisspelers. Noussair Mazraoui vertrok na zestien jaar transfervrij bij de Amsterdammers en tekende bij Bayern München. Ook Ryan Gravenberch maakte de overstap naar de Duitse grootmacht. De middenvelder levert maximaal 24 miljoen euro op. Naast de twee jeugdexponenten keert ook de veelbesproken Andre Onana Ajax komende zomer de rug toe. De doelman veranderde van held in schlemiel en gaat transfervrij naar Internazionale.

Naast deze basisspelers vertrokken er ook spelers die minder vaak in actie kwamen. Het contract van Zakaria Labyad is niet verlengd. Dat is ook het geval bij Danilo, die nu speler van Feyenoord is. Liam van Gelderen debuteerde dit seizoen bij Ajax, maar gaat aan de slag bij FC Groningen. Op de rechtsbackpositie wordt de spoeling daardoor dun.

Ook noodverband Przemyzlaw Tyton is alweer weg bij Ajax. De keeper tekende bij FC Twente en levert geen transfersom op. Maarten Stekelenburg heeft eveneens een aflopend contract bij Ajax. De club lijkt voornemens zijn contract te verlengen, maar er is nog niks officieel. De gehuurde Brian Brobbey is tot op heden niet definitief vastgelegd. Gebeurt er niks, dan verlaat ook hij de Johan Cruijff Arena. De vorig seizoen zo brede Ajax-selectie is op dit moment dus fors uitgedund.

De geruchtenmolen
Naast de definitief vertrokken spelers staat er het nodige te gebeuren rondom een aantal andere Ajacieden. Zondag werd bekend dat Sébastien Haller dicht bij een transfer naar Borussia Dortmund is. De Duitse grootmacht zou 33 miljoen euro hebben geboden op de spits van Ajax. Daarnaast lijkt de interesse van Manchester United in Lisandro Martínez en Jurriën Timber ook bloedserieus, al wil laatstgenoemde waarschijnlijk bij Ajax blijven vanwege het WK. Het staat buiten kijf dat ook Antony er bij de Europese top goed opstaat. Tot op heden is het onbekend of een club al écht concreet werd voor de Braziliaan. Bovendien werd zondag bekend dat Ajax Martínez, Timber en Antony bij een vertrek van Haller alleen nog voor astronomische bedragen laat gaan.

Tot slot zijn er nog spelers als Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico, die door lieten schemeren dat ze graag meer speeltijd willen krijgen. Laatstgenoemde stond de voorbije drie transferperiodes al open voor een vertrek en verloor dit seizoen zijn basisplaats. Hem zou beloofd zijn dat hij voor vier miljoen euro weg mag. Schuurs zou afgelopen week om de tafel gaan met Alfred Schreuder voor een 'allesbepalend gesprek', waarin de centrale verdediger naar eigen zeggen kon schermen met interesse van 'mooie en grote clubs uit Duitsland, Italië en Engeland'.

Aankoopbeleid
Al maanden is het geen geheim meer dat Ajax geïnteresseerd is in een aantal bekenden. De landskampioen is al drie transferperiodes bezig met Steven Bergwijn. Tottenham Hotspur verlangt dertig miljoen euro voor de Oranje-international, terwijl de Amsterdammers niet verder lijken te willen gaan dan 25 miljoen euro. Daarnaast moet de eerder genoemde Brobbey dus definitief overkomen van RB Leipzig. Hij kost volgens De Telegraaf zeker 18 miljoen euro. De komst van een échte spits is met het naderende vertrek van Haller en de uittocht van Danilo in ieder geval hoogstnoodzakelijk voor Ajax.

Owen Wijndal is de gedroomde kandidaat voor de linksbackpositie in de hoofdstad. De aanvoerder van AZ staat zelf niet onwelwillend tegenover een transfer naar Amsterdam en de benodigde transfersom - tien miljoen euro - is bekend, maar Ajax zet er nog geen vaart achter. Schreuder heeft momenteel ook nog andere opties op de linksbackpositie. Quinten Timber, Teun Koopmeiners en Mark Flekken zijn ook genoemd bij Ajax. Vooral het aantrekken van laatstgenoemde zou niet onverstandig zijn. Met Remko Pasveer en Jay Gorter beschikt Ajax momenteel nog maar over twee keepers.

De Toekomst
In de jeugd van Ajax klopt een aantal spelers op de deur. Kenneth Taylor en Devyne Rensch hebben na het vertrek van Mazraoui en Gravenberch goede papieren voor een basisplaats. Ook Naci Ünüvar, Youri Regeer en Amourricho van Axel Dongen debuteerden al in het eerste elftal. Kian Fitz-Jim draaide vorige zomer een goede voorbereiding bij Ajax 1. Toch lijkt Ajax het dit seizoen niet alleen met de jeugd te kunnen oplossen. 

Als Ajax de komst van het 'supertrio' weet te verwezenlijken, dan zou het in principe klaar kunnen zijn voor het nieuwe seizoen, al blijft de spoeling dan dun. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat deze transfers allemaal kunnen worden afgerond. Eerst zal de deal rondom Haller beklonken moeten worden en daarna kunnen de Amsterdammers schakelen. Conclusie: Werk aan de winkel voor H2.