Van der Venne transfereert via Manchester: 'Nooit in Engeland geweest'

Van der Venne transfereert via Manchester: 'Nooit in Engeland geweest'

3 juli - 07:30 Laatste update: 3 juli - 07:30
24 Reacties

Lars Teunissen

Richard van der Venne staat op zijn dertigste voor zijn eerste buitenlandse avontuur. De middenvelder verlaat RKC Waalwijk transfervrij en vliegt naar de andere kant van de wereld om zijn grootste wens in vervulling te laten gaan. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt hij over zijn keuze voor Australië.

Na in het binnenland voor TOP Oss, Go Ahead Eagles en RKC te hebben gespeeld, maakt Van der Venne de overstap naar Melbourne City FC. Dat hij als voetballer Down Under zou gaan, had hij als tiener niet kunnen bevroeden. "Twaalf jaar geleden speelde ik letterlijk in de vierde klasse van het amateurvoetbal. Daarvoor ben ik op mijn zestiende zelfs even gestopt met voetballen", zegt hij. "Als iemand me had verteld wat ik jaren later zou doen, had ik diegene voor gek verklaard. Maar ik ben trots op wat ik onderhand heb bereikt. Ik ga vol aan de slag en volle bak genieten."

De voormalige aanjager op het Waalwijkse middenveld kon ook op belangstelling rekenen van Go Ahead Eagles en andere Nederlandse clubs, maar de boodschap van Van der Venne was helder. "Ik wilde naar het buitenland. Dat was mijn grote wens en had echt prioriteit. In principe wisten die clubs van mijn ambitie, want dat heeft mijn zaakwaarnemer (Harm-Jan Schilperoort, red.) open en eerlijk gecommuniceerd. Het is niet zo dat er gekke spelletjes zijn gespeeld."

'Het is ontiegelijk groot'
Van der Venne maakt met zijn vrouw en twee kinderen de oversteek naar Australië. De in Oss geboren middenvelder weet dat hem mogelijk een cultuurschok te wachten staat. "Het is ontiegelijk groot", doelt hij op Melbourne. Van der Venne, die ten tijde van het interview achter zijn laptop zit, pakt Google er even bij. "Vijf miljoen inwoners in 2019, dat zegt genoeg. Als er in Barcelona maar 1,5 miljoen zijn, wordt het een ontzettend avontuur om alles te zien."

"Maar het lijkt me leuk om een nieuwe cultuur en levensstijl te ontdekken", vervolgt Van der Venne, die begin juli naar Melbourne vliegt. Tot dusver moet hij het doen met de verhalen van anderen, want het was niet mogelijk om even op en neer te reizen.

Uitstapje naar Engeland
"Ik heb een deel van de medische keuring in Manchester gedaan", vertelt Van der Venne, die onder de indruk was van de faciliteiten aldaar. Melbourne City is onderdeel van de City Football Group. Nota bene op het complex van Manchester City moest Van der Venne zich melden. "Ik heb daar een rondleiding gekregen en ben overal wegwijs gemaakt. Leuk om een keer te zien. Ik was überhaupt nog nooit in Engeland geweest."

Voor het eerst in Engeland en binnenkort dus ook voor het eerst in Australië. Op dertigjarige leeftijd ziet Van der Venne steeds meer van de wereld. Ook bij zijn nieuwe werkgever zal het niet bij enkel Australië blijven. Melbourne City kroonde zich het afgelopen seizoen tot landskampioen in de A-League en is daarom actief in de Aziatische Champions League. Hoewel het buitenlandse avontuur hem in de kern al aansprak, kiest Van der Venne ook vanwege het sportieve aspect voor Melbourne.

"Zoals ik al eerder zei, is het een supergroot en mooi avontuur, maar het is ook een club waar ik om de prijzen speel." Vechten om de prijzen is nieuw in zijn carrière. "Dat is een leuke bijkomstigheid."

Kangoeroes
Nederland of Australië, zijn kinderen van één en drie krijgen er nog weinig van mee. Voor de oudste Van der Venne is maar één ding belangrijk. "Hij zegt dat we gaan verhuizen naar de kangoeroes", lacht Van der Venne.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast