'Even puzzelen als je naar de Eredivisie gaat, maar de basis is hartstikke goed'

'Even puzzelen als je naar de Eredivisie gaat, maar de basis is hartstikke goed'

3 juli - 12:35
14 Reacties

Tim van Duijn

Algemeen directeur Daan Bovenberg van Excelsior erkent dat de club komend seizoen voor flinke uitdagingen zal komen te staan, maar wil niets weten van een survivaljaar. Het is de bedoeling om niet na één jaar weer uit de Eredivisie te kletteren. 

Het op poten zetten van een Eredivisie-proof Excelsior neemt de nodige tijd in beslag. Na het vertrek van technisch directeur Nick Kersten kwam een deel van zijn werkzaamheden ook op het bordje van Bovenberg terecht. "Mijn rol was even iets veranderd. Ik was degene die de telefoon opnam, dus wat dat betreft is daar ook tijd en energie in gaan zitten." Inmiddels heeft Excelsior Niels van Duinen aangesteld als technisch manager. 

In de zoektocht naar spelers zal Excelsior creatief moeten zijn. Hoge transfersommen betalen is er niet bij. "We smijten niet met geld om spelers vast te leggen. Dat kunnen we niet, maar willen we ook niet omdat het niet bij de club past. We hebben vorig jaar kunnen zien dat het om het team draait. Iedereen zal in zichzelf moeten investeren om hier te mogen voetballen. Het is verleidelijk om op korte termijn dan maar ergens de hoofdprijs voor te betalen, maar daar pas ik voor. We bieden een mooi podium. Iedereen die daarin mee wil is van harte welkom. En anders pas je hier ook niet."

'Gaan niet ineens met bedragen smijten'
"Ik vind het betalen van transfersommen geen doel op zich, omdat ik niet denk dat je dat nodig hebt om waarde te creëren", zegt Bovenberg. "Mats en Thijs (Wieffer en Dallinga, red.) zijn transfervrij binnengekomen en gaan voor goede bedragen weg. Het gaat er dus om dat je talent op het juiste moment binnenhaalt, vastlegt en zo waarde creeërt. Het zou best kunnen dat we een keer wat neerleggen om een speler een half jaartje eerder vast te leggen, maar dat is niet het uitgangspunt. We gaan niet ineens met bedragen smijten, want zoals gezegd: dat past niet bij de club."

Excelsior hoeft volgens Bovenberg niet ineens noodverbanden aan te leggen nu de club gepromoveerd is naar de Eredivisie. "De basis van de club is hartstikke goed. Natuurlijk is het altijd even puzzelen als je naar de Eredivisie gaat, maar in de basis hebben we veel dingen goed voor elkaar. Het gaat zeker een enorme uitdaging worden om het seizoen door te komen, maar het moet ook leuk zijn. Dat was de basis van ons succes van vorig jaar: de mensen hadden plezier. Dat zag je buiten het veld ook. Als je leuk vindt wat je doet, zal het allemaal een stukje makkelijker gaan. Natuurlijk zullen we het moeilijk krijgen en komen er onzekere momenten, maar dat hoort erbij en maakt het ook weer leuk. Ik zie dat als positief en niet negatief."

Het draait wat Bovenberg betreft niet puur en alleen om wat er op het veld staat. Achter de schermen gebeurt er van alles. "Vorig jaar zijn we opnieuw naar een aantal dingen gaan kijken. Dan moet je denken aan sponsoring, supporters, de faciliteiten en de interne organisatie: welke mensen wil je hebben? Stapje voor stapje vullen we dat in. Dit jaar investeren we nadrukkelijk in kantoorfaciliteiten aan de voetbaltechnische kant, krachtfaciliteiten en de kleedkamers."

"Als we jongens willen ontwikkelen, moeten we ze ook op individuele basis begeleiden en daar hoort dan weer een staf bij. Die stap zouden we sowieso zetten, ongeacht of we nou in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie spelen, maar het zegt wel dat we de club steeds naar een hoger niveau willen tillen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast