Beslissingsduel voor de landstitel in Nederland? 'Dit is revolutionaire gedachte'

8 juli 2022 om 14:00

In de Serie A kan zich vanaf komend seizoen een unieke situatie voordoen: als de nummers één en twee aan het eind van het seizoen evenveel punten hebben, zullen zij een beslissingswedstrijd om de titel spelen. Veel fans zijn enthousiast over het concept, dat in geen enkel ander land in Europa gebruikt wordt. Waarom hebben de Italianen er toch voor gekozen en kunnen we zo'n beslissingsduel ook in Nederland verwachten? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Na overleg met alle Serie A-clubs, besloot de Italiaanse voetbalbond een week geleden om de nieuwe play-off voor het kampioenschap in te voeren. In 2009 speelden Anderlecht en Standard Luik nog barrages om de Belgische titel, maar in het hedendaagse voetbal wordt dat concept eigenlijk niet meer gebruikt.

Het lijkt erop dat de Serie A-strijd van vorig seizoen de doorslag gaf bij de invoering van het beslissingsduel. Heel Italië was in de ban van de titelrace tussen AC Milan en Internazionale, die op de laatste speeldag beslist werd. De spanning en het enthousiasme waren waarschijnlijk nog groter als een beslissingsduel ook tot mogelijkheden zou behoren. Een maand na de ontknoping werd de nieuwe regel definitief ingevoerd.

Niet aan orde, maar ook niet uitgesloten in Nederland
In Nederland zijn we niet onbekend met een play-offwedstrijd om het kampioenschap. Tot 1970 hanteerde de Eredivisie dezelfde regel. Het nieuws vanuit Italië is dan ook niet onopgemerkt gebleven bij Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV. "Dit is natuurlijk een revolutionaire gedachte, om een beslissingswedstrijd te spelen als de nummer één en twee van de competitie gelijk staan in punten", zegt hij tegen deze website.

Kunnen we op korte termijn ook zo'n baanbrekende verandering in ons eigen land verwachten? De KNVB is er kort maar krachtig over. "Dit is hier niet aan de orde", laat een woordvoerder weten. "In de reglementen ligt de manier waarop we het nu doen vastgelegd." Daar zou echter wel verandering in kunnen komen als de beslissingswedstrijd een succes blijkt in Italië. "We gaan het dan in ieder geval agenderen: het zal dan een bespreekpunt worden in het Nederlandse voetbal", zegt De Jong. "Niet meer en niet minder."


De Jong (rechts) met de schaal, tijdens het titelfeest van Ajax

"We kunnen op dat moment dan kijken of we het überhaupt een leuk idee vinden", gaat de directeur verder. "Het kan in ieder geval niet binnen de huidige reglementen, het zou een aanpassing vergen. Zo'n beetje alle clubs zouden daardoor voor de beslissingswedstrijd moeten stemmen, om hem ook daadwerkelijk in te kunnen voeren."

'Het is de vraag of het wel eerlijk is'
Zelf heeft De Jong wel twijfels bij een beslissingsduel in Nederland. "Zoals ik zei, is het een spectaculaire gedachte, het is zinnenprikkelend. Maar of de competitie hierdoor eerlijker wordt, is wel de vraag. Stel je voor: de nummer één heeft een beter doelsaldo en heeft twee keer gewonnen van de nummer twee. Kun je dan niet zeggen dat die ploeg de terechte kampioen is? En als we een beslissingswedstrijd moeten spelen in het jaar van een WK of EK, dan is er eigenlijk al geen datum meer beschikbaar waarop we dat duel kunnen afwerken. De speelkalender is namelijk al tjokvol."

"Ik zou zeggen dat de beslissingswedstrijd een grappig idee is, als twee ploegen in alles gelijkstaan, dus ook met doelsaldo en onderling resultaat. Dit is een gewaagd initiatief van de Italiaanse competitie, de clubs durven het blijkbaar aan. Misschien ook wel omdat het zelden tot nooit voorkomt dat de nummer één en twee evenveel punten hebben aan het eind van de competitie."

Al met al is de kans op dit moment erg klein dat we ook in Nederland een play-off voor het kampioenschap gaan zien. Toch is het niet helemaal uitgesloten. Of het concept aanslaat in Italië, komen we waarschijnlijk ook niet snel te weten, zoals De Jong al stelde. Zo kwam het deze eeuw nog nooit voor dat de nummers één en twee gelijk eindigden in de Serie A, al scheelde het een aantal keer niet veel.