FC Dordrecht kreeg Sinisterra aangeboden: Ik viel bijna van m'n stoel

FC Dordrecht kreeg Sinisterra aangeboden: "Ik viel bijna van m'n stoel"

07-07-2022 15:00 Laatste update: 17:52
24

Tim van Duijn

De kogel is door de kerk: Luis Sinisterra ruilt Feyenoord voor een recordbedrag in voor Leeds United. Gek genoeg was hij in de zomer van 2019 hard op weg naar FC Dordrecht. Algemeen directeur Hans de Zeeuw weet er nog alles van.

Feyenoord kocht Sinisterra in 2018 van Once Caldas uit Colombia. Zo bepalend als in het afgelopen seizoen, was hij in het begin zeker niet. Sinisterra kwam niet uit de verf en Feyenoord overwoog hem zelfs aan Dordrecht te verhuren. "Dat was heel serieus", memoreert De Zeeuw tegenover VoetbalPrimeur. "Wij hadden een samenwerkingsovereenkomst met Feyenoord. Het was de bedoeling dat er drie spelers per seizoen naar Dordrecht zouden komen."

Dordrecht had drie opties: Marouan Azarkan, Crysencio Summerville en Dylan Vente. "We hadden nog een spits nodig en wilden Vente graag hebben, maar dat is niet doorgegaan. Summerville had al een half jaar bij ons gespeeld. Na het incident bij Feyenoord (vechtpartij met Mats Knoester, red.) hebben wij hem de kans gegeven. Dat is uitstekend bevallen, maar hij moest naar de Eredivisie en het werd uiteindelijk ADO Den Haag. Dat snapten we wel."

De Zeeuw hoopte vervolgens op Azarkan. "Maar daar ging Feyenoord voor liggen omdat ze er van overtuigd waren dat hij door zou breken in het eerste elftal. Sjaak Troost (destijds ad-interim bij Feyenoord, red.) zei toen: waarom neem je Sinisterra niet? Ik viel bijna van m'n stoel, omdat ik hem ook toen al geweldig goed vond", vertelt De Zeeuw.

Dat het bij Feyenoord aanvankelijk moeizaam verliep, had deels te maken met de persoonlijke situatie van Sinisterra, die als Zuid-Amerikaan moeite had om zijn plek te vinden in Rotterdam. "Je moet moeite doen om zo'n jongen op z'n plek te laten voelen. Er waren niet veel Spaanstalige mensen die zich om hem konden ontfermen bij Feyenoord. Ik heb wel eens geopperd om zijn moeder naar Nederland te halen. Dan voelt zo'n jongen zich op zijn gemak."

De Zeeuw zette de poorten van De Krommedijk wagenwijd open voor Sinisterra. "Wij vonden het een topidee en zagen het helemaal zitten. Toen we een vriendschappelijke wedstrijd tegen Feyenoord speelden was het nog niet helemaal rond. Wij wilden dat hij snel aan zou sluiten, maar ons werd aangegeven dat Jaap Stam het in hem zag zitten en hem toch graag bij het eerste elftal wilde houden. Ik snapte dat volledig, maar heb wel even flink gebaald. Als een trainer jou het goede gevoel geeft, zegt geen enkele speler 'nee' tegen Feyenoord", zegt De Zeeuw.

'Begin van het einde van de samenwerking'
Die 'nee' had een keerzijde. Dordrecht had inmiddels vier keer nul op het rekest gekregen van Feyenoord. "Het afzeggen van Sinisterra was min of meer het begin van het einde van de samenwerking. Als je afspraken met elkaar maakt, moet je die ook nakomen met elkaar."

Leeds United en Feyenoord hebben de miljoenentransfer van Sinisterra donderdag bevestigd. De aanvaller vertrekt voor 25 miljoen euro naar Engeland. Dat bedrag kan door bonussen nog oplopen tot 30 miljoen euro.