Ayoub is na 2,5 jaar terug in Nederland: 'Het was echt chaos in Griekenland'

Ayoub is na 2,5 jaar terug in Nederland: 'Het was echt chaos in Griekenland'

30-07-2022 09:55 Laatste update: 10:16
17

Tim van Duijn

Na 2,5 jaar was het voor Yassin Ayoub tijd om terug te keren naar Nederland. Hij streek afgelopen week neer bij Excelsior, dat uitpakte met zijn komst. Waarom Excelsior? En staat Ayoub nu waar hij had willen staan?

Via de jeugdopleiding van Ajax kwam Ayoub (nu 28) terecht bij FC Utrecht. In de Domstad werd hij al snel een van de publiekslievelingen en uiteindelijk zelfs onmisbaar. De toptransfer naar Feyenoord pakte minder goed uit en ook in Griekenland was het sportief magertjes. Na achttien wedstrijden in 2,5 jaar was het tijd om terug te komen naar Nederland. Terug naar huis.

"Ik wilde het voetbalplezier terugvinden, dat miste ik heel erg", legt Ayoub zijn keuze uit. "Het buitenland was leuk en ik heb daar nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe mensen leren kennen, maar ik ben echt groot geworden in Nederland. Ik miste het spel gewoon. Iedere club in Nederland wil voetballen en probeert niet alleen de bus te parkeren. In Griekenland proberen alleen de grote clubs het spel te maken, de rest hangt achterin. Je speelde constant tegen een muur en daar word je niet vrolijk van."

Griekenland
Dat is nog maar het begin van wat Ayoub allemaal te vertellen heeft over Griekenland. "Het was echt chaos. Ik heb in ruim twee jaar vijf trainers gehad. De eerste trainer die me haalde mocht het seizoen afmaken, maar moest weg. Daar snapten we niets van. Onder hem speelde ik veel. De tweede trainer werd na een paar wedstrijden ontslagen en daarna moest ook de technisch directeur eruit. De derde heeft er iets langer dan een half jaar gezeten. We hadden een goede klik met de assistent dus wilden we graag onder hem doorbouwen. Je gelooft het niet: die moest er na twee of drie wedstrijden ook weer uit. Leg het mij maar uit", vertelt Ayoub.

"Iedere trainer neemt weer spelers mee naar de club en dan wordt het heel lastig. Het gaat daar heel erg op gevoel. Vorig jaar wonnen we de beker, maar werden we in de competitie vijfde. Dat is voor Panathinaikos niet goed, toch is de trainer niet ontslagen. De club gaat voorronde Conference League spelen, dus het gevoel was anders. In Nederland kijken ze daar heel nuchter naar. Giovanni van Bronckhorst verloor met Feyenoord zeven wedstrijden achter elkaar, maar toch werd hij gesteund door de clubleiding. In het buitenland is dat echt ondenkbaar. Dan zou het na een paar wedstrijden al klaar zijn. De supporters zijn in Griekenland heel fanatiek. Soms té, denk ik. Ik denk ook wel dat ze invloed hebben, maar echt zeker weet je dat natuurlijk niet."

Ondanks dat Ayoub weinig gespeeld heeft in Griekenland, heeft hij daar wel een mooie tijd gehad. Van spijt is zeker geen sprake. "Toen ik in Griekenland kwam wilde ik ook meteen de taal leren. Ik pas me graag aan aan de mensen en de cultuur. Ik wilde weten wat daar leefde. Daar hou ik wel van. Het land is mooi. Qua bijvoorbeeld gezondheidszorg niet zo georganiseerd als in Nederland, maar het is echt prachtig. Athene is meer een 'werkstad' met een grote geschiedenis. De mensen zijn daar wat zakelijker en in de dorpjes juist heel lief en open", zegt Ayoub. "De mensen die het goed hebben wonen meestal niet in het centrum van Athene, maar in de buitenwijken. Het is een hele andere stad dan bijvoorbeeld Amsterdam. In het centrum van Athene is het juist heel gemixt: veel mensen uit andere landen die daar komen werken. De meeste mensen die het goed hebben wonen niet in Athene of daaromheen."

Fortuna Sittard
Ayoub draaide mee bij Fortuna Sittard, maar van een samenwerking kwam dat uiteindelijk niet. Hij baalde van een publicatie in de media waarin gesuggereerd werd dat hij geen contract verdiend had. "Dat vond ik wel raar. De suggestie werd gewekt dat ik niet goed genoeg was voor Fortuna, maar ik kon na een dag al een contract tekenen. Om bepaalde redenen zijn we er gewoon niet uitgekomen. Alsof ik niet goed genoeg was, dat vond ik respectloos. Natuurlijk moet ik het weer laten zien, maar een beetje respect mag toch wel?"

"Er komt meer bij kijken dan alleen een contract tekenen. Als ik kom, dan wil ik ergens voor strijden en niet tot de laatste dag mijn adem inhouden of we wel in de Eredivisie blijven. Daar hou ik niet van", vertelde Ayoub voor de camera van L1 toen hij meetrainde met Fortuna. Dat werd opgevat alsof hij niet voor een club onderin de Eredivisie wilde spelen. Toen Ayoub vervolgens voor Excelsior tekende, kreeg hij daar links en rechts opmerkingen over.

"Dat is verdraaid. Ik heb gezegd dat ik geen degradatievoetbal wil spelen, maar daarmee doelde ik op de instelling. Ik wil het hoogst haalbare en daar met het team voor strijden. Het was niet zo van: oh jeetje, als we ons maar handhaven. Ik wil strijden. Met Excelsior is dat precies hetzelfde. We gaan niet voor de Champions League, maar willen echt iets neerzetten en stappen niet met knikkende knieën het veld op. Zo probeerde ik het bij Fortuna ook uit te leggen. We hebben echt goede spelers hoor. Excelsior gaf me veel liefde, dat vond ik heel fijn. Ik ben een gevoelsmens en hou van eerlijkheid en waardering."

Vijf jaar na zijn vertrek bij Utrecht en twee minder geslaagde transfers later: staat Ayoub waar hij nu graag had willen staan? "Iedereen wil het hoogst haalbare. Als het anders was gelopen bij Panathinaikos, dan weet ik niet of ik zo snel terug was gekomen. Dat heeft ook weer te maken gehad met omstandigheden. Dan had ik meer gespeeld en er heel anders in gestaan. Misschien had ik wel een hele andere transfer gemaakt dan nu, maar je moet ook realistisch zijn: ik wil gewoon weer 34 wedstrijden spelen en laten zien dat de oude Yassin Ayoub er nog steeds is Ik ga gewoon lekker strijden voor Excelsior."