Sneijder spreekt zich uit over Ihattaren-situatie: 'Denk dat ik erover mag praten'

Sneijder spreekt zich uit over Ihattaren-situatie: 'Denk dat ik erover mag praten'

15 augustus - 23:52
185

Wesley Sneijder heeft zich uitgelaten over de situatie van Mohamed Ihattaren bij Ajax. De recordinternational van het Nederlands elftal herkent zich in de problemen van Ihattaren en pleit voor een andere behandeling van Marokkaanse talenten bij Nederlandse clubs.

Het verhaal is bekend: Ihattaren startte voortvarend bij Ajax, maar is teruggevallen sinds hij gelinkt wordt aan het criminele milieu. "Het is moeilijk. Het is een verhaal dat al heel lang, in mijn ogen te lang, speelt", steekt Sneijder van wal bij Veronica Offside. "Hij komt uit een moeilijke buurt, daar kom ik ook vandaan. Ik ben ook met veel Marokkaanse jongens opgegroeid." Sneijder stelt dat het probleem 'veel breder' is. "Als je kijkt naar Marokkaanse jongeren uit probleemwijken, die voelen zich heel vertrouwd in hun directe omgeving met familie en vrienden."

"Als je daar een beetje prikkelt en ze kritiek geeft, kunnen ze daar heel moeilijk tegen", vervolgt hij. "Dan handelen ze in emotie. Dat is met hem (Ihattaren, red.) ook vaak gebeurd." Sneijder benadrukt dat het overlijden van Ihattarens vader een rol heeft gespeeld in de omslag van zijn carrière. "Zijn vader was zijn vertrouwenspersoon, bij wie hij alles terugkoppelde. Dan is het moeilijk om op niemand te kunnen terugvallen. Dan gaat hij zoeken, dat herken ik wel. Ik denk dat ik erover mag praten, omdat ik dat soort dingen heb meegemaakt met vrienden van vroeger."

Sneijder noemt het 'niet relevant' dat Ihattaren uitgebreid wordt behandeld in de media, omdat hij zelf geen criminele dingen doet. "Hij mag toch gewoon met zijn vrienden omgaan?", vraagt Sneijder zich af. "Alleen je moet wel slim zijn. Op een gegeven moment is het twee voor twaalf, dan moet je beter opletten." De oud-Ajacied benadrukt dat het probleem 'veel breder' is. "De Marokkaanse voetballers in Nederland die zijn opgegroeid in probleemwijken: wie hebben de absolute top gehaald?"

"Mazraoui heeft de stap gemaakt, maar moet zich nog bewijzen. Afellay idem dito, maar hij heeft zich niet kunnen bewijzen in het buitenland", somt Sneijder op. "Het probleem moet eerder aangepakt worden. Het is gewoon een andere cultuur. Die jongens hebben in een eerder stadium begeleiding nodig."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal met zaakwaarnemer Guido Albers is te beluisteren op Spotify en ook te zien op YouTube!

Plaats een reactie