Ajax maakt gehakt van Rangers en begint ijzersterk in de Champions League

Ajax maakt gehakt van Rangers en begint ijzersterk in de Champions League

07-09-2022 20:34 Laatste update: 20:41
311

Ajax is vliegend van start gegaan in het nieuwe Champions League-seizoen. In een bomvolle Johan Cruijff Arena liet de ploeg van Alfred Schreuder weinig heel van Rangers FC: 4-0. 

Ajax introduceerde vier jaar geleden de 'Tadic-variant', maar Schreuder heeft inmiddels ook de 'Kudus-variant' ontdekt. De Ghanees startte tegen Rangers als diepste spits, vermoedelijk bedoeld omdat de verdedigers van Rangers moeite hebben met doordekken en de buitenspelers en middenvelders zo in hun kracht kunnen komen.

Hoewel Ajax vele malen beter was en continu op de Schotse helft te vinden was, was het begin tam en ondermaats. Daardoor kon Rangers eenvoudig op de been blijven, maar de voorsprong van Ajax was niet tegen te houden. De Johan Cruijff Arena kon voor het eerst juichen toen de vogelvrije Edson Álvarez na ruim een kwartier spelen een corner van Dusan Tadic binnenkopte. Toen Steven Berghuis (met wat geluk) na een half uur spelen ook voor 2-0 zorgde, leek de zege al zo goed als binnen. Een opmaat naar wederom een magische Europese avond voor Ajax. 

Vooral omdat Rangers helemaal niets in de melk te brokkelen had en in de eerste helft slechts twee keer in de zestien van Ajax te vinden was. De gedachten van velen gingen terug naar woensdag 24 augustus, toen PSV zich in de voorronde van de Champions League uit liet schakelen door dit Rangers, dat in Amsterdam dus niets te zeggen had en een paar maten te klein was. Kudus, de uitblinker aan Ajax-zijde, verschalkte Rangers-doelman Jon McLaughlin met een prachtig schot in de kruising. Dat gebeurde al na 33 minuten.

Als Ajax met een monsterscore van het veld had kunnen lopen dan was dat woensdagavond wel. De ploeg van Schreuder nam in de tweede helft desondanks wat gas terug en leek het wel prima te vinden. Rangers dacht nog een eretreffer te kunnen maken, maar Borna Barisic werd na een prachtig schot in de kruising teruggefloten vanwege buitenspel. Even later strafte Steven Bergwijn geklungel in de Rangers-defensie af, waarmee hij de eindstand op 4-0 bepaalde. Het uitvak van Rangers liep na die goal in rap tempo leeg, vermoedelijk omdat de meegereisde supporters hun plekje in een Amsterdamse kroeg af probeerden te dwingen. Het 'Gio neem je rotzooi mee' maakten zij dus niet meer mee.

In de slotfase gunde Schreuder nog minuten aan Davy Klaassen, Brian Brobbey, Jorge Sanchez en Lucas Ocampos. Aan de eindstand veranderde echter niets meer. Volgende week speelt Ajax op Anfield tegen Liverpool.