Van Gaal geeft update over gezondheid: 'Ik moet het managen, dat gaat heel goed'

18 september om 22:04

Het gaat relatief goed met de gezondheid van Louis van Gaal. De bondscoach ervaart wat problemen door prostaatkanker, maar kan dat naar eigen zeggen goed 'managen'. Ook blikt Van Gaal terug op de bekendmaking van zijn ziekte en de vele reacties die daarop volgden.

Een half jaar geleden maakte Van Gaal bekend dat hij prostaatkanker had. Nu schuift de beroemde trainer opnieuw aan om terug te blikken op die uitzending. "Ik heb het toen eigenlijk bekendgemaakt omdat ik een advies kreeg van een presentator", begint Van Gaal. "Dat was jij, Humberto. Je zei dat ik het beter aan jou kon vertellen dan dat het in de film bekend zou worden. Dan zouden de mensen het alleen daar over hebben. Dat vond ik een goed argument. Ik schaam me ook niet voor mijn ziekte, daarom maakte ik het toen bekend."

Vervolgens vertelt Van Gaal over hoe het nu met hem gaat. "Dit is eigenlijk geen ziekte waar je ziek van bent of die je voelt. Je moet dit managen, dat is eigenlijk het enige probleem. Ik heb genoeg energie om het te managen. Hoe dat gaat? Ik zou beheersing moeten hebben over mijn urine. Dat is natuurlijk heel wat minder als je prostaat wordt weggehaald. Het moet terugkomen en dat heeft zijn tijd nodig. Dat moet je kunnen managen. Dat gaat heel goed."

Nadat Van Gaal naar buiten trad met zijn ziekte, kreeg hij enorm veel steunbetuigingen. "Ik heb ongelofelijk veel reacties gekregen, van over de hele wereld. Maar het is natuurlijk veel leuker als je van je eigen spelers zo veel aandacht krijgt. Over het algemeen is de voetballer meer met zichzelf bezig en niet zo sociaal. Maar in deze selectie van Oranje... Ik heb van iedereen eigenlijk een berichtje gehad. Dat zegt heel veel, denk ik."