Amnesty verwacht snel duidelijkheid van de FIFA: 'Ze traineren nu al een tijdje'

24 september om 19:36
Laatste update: 24 september om 19:38

Amnesty International hoopt snel duidelijkheid van de FIFA te hebben over een compensatiefonds. Het fonds zal in het leven worden geroepen om nabestaanden bij de staan van overleden arbeiders tijdens de bouw van stadions in Qatar. 

Floor Beumer van Amnesty International was zaterdag aanwezig in Zeist om de documentaire Don't Turn Your Back te bekijken. De documentaire laat ontmoetingen zien tussen migranten en nabestaanden van mensen die aan de stadions in Qatar werkten. "We vragen de FIFA al een tijdje om met een concreet voorstel te komen voor een compensatiefonds", zegt Beumer, opgetekend door het Algemeen Dagblad. Een fonds waarbij het mensen uit Nepal makkelijk gemaakt moet worden om met een claim te komen. Maar de FIFA traineert en zegt al een tijdje: we komen met iets."

Amnesty zit al maanden met het verzoek en er lijkt eindelijk schot in de zaak te zitten. "Ongetwijfeld zal er veel discussie binnen de wereldvoetbalbond zijn. We hebben nu vernomen dat ze eind september of begin oktober met iets komen." Onlangs werd het Nederlands elftal opgeroepen het initiatief te steunen. "Amnesty en de KNVB liggen op één lijn als het om het compensatiefonds gaat. Ook wij vinden dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd, waarbij een rol is weggelegd voor werkgevers/bouwbedrijven, de overheid in Qatar, het organisatiecomité en FIFA", liet de KNVB onlangs weten in een statement.