Chaos rond CL-finale laat sporen na: 'Twee Liverpool fans pleegden zelfmoord'

Chaos rond CL-finale laat sporen na: 'Twee Liverpool fans pleegden zelfmoord'

29 september - 13:55 Laatste update: 14:21
49

De gebeurtenissen voor de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid hebben hun sporen nagelaten. Twee fans van The Reds hebben zich zelfs van het leven beroofd. 'Het triggerde bij hen herinneringen aan het trauma van Hillsborough in 1989.'

Het ging eind mei mis in Parijs voor de eindstrijd tussen Liverpool en Real Madrid. Duizenden bezoekers werden buiten het stadion tegengehouden, omdat er valse kaarten in omloop waren. Daardoor ontstonden lange wachtrijen. Zowel mensen met als zonder ticket probeerden over de hekken te klimmen. De Franse politie zette onder meer traangas in, maar daar werden ook voetbalfans die stonden te wachten de dupe van.

De Franse autoriteiten wezen aanvankelijk met de beschuldigende vinger naar de Liverpool-aanhang, maar later werd duidelijk dat de organisatie tekort was geschoten. De UEFA begon daarop een onderzoek en de Engelse topclub vroeg zijn supporters om foto's en video's te sturen en hun ervaringen te delen. Daar gaven ruim negenduizend fans gehoor aan. 

"Na het lezen en analyseren van de getuigenissen, weten we dat onze supporters schrijnende dingen hebben beleefd die niemand zou moeten meemaken bij een voetbalwedstrijd of ander evenement", zegt Liverpool-directeur Billy Hogan. "We geven deze getuigenissen aan de onderzoekers, om ze te helpen begrijpen in welke chaos mensen verzeild zijn geraakt op 28 mei. De ervaringen van die dag en nacht blijven hen voor altijd bij."

Peter Scarfe, voorzitter van Hillsborough Survivors Support, vertelt aan The Liverpool Echo dat het bij sommige fans herinneringen opriep aan de Hillsborough-ramp, waarbij 97 mensen om het leven kwamen. Twee mensen, van 52 en 63 jaar, stapten uit het leven na de gebeurtenissen in Parijs. "De gebeurtenissen bij Stade France zorgden voor een trigger", verklaart Scarfe. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie