'Niet vergelijken met welke wedstrijd dan ook in Nederland, zelfs Ajax-Feyenoord'

'Niet vergelijken met welke wedstrijd dan ook in Nederland, zelfs Ajax-Feyenoord'

02-10-2022 11:50
19

De tragedie in Indonesië, waar bij de derby tussen Arema FC en Persebaya Surabaya zeker 174 mensen om het leven zijn gekomen, komt voor Marc Klok niet helemaal uit de lucht vallen. De Nederlands-Indonesische voetballer ziet het vaker misgaan in het land.

De supporters van de Javaanse clubs Arema en Persebaya gunnen elkaar het licht in de ogen niet, weet Klok (foto). Hij komt uit voor Persib Bandung. "Als zij tegen elkaar spelen is dat echt een typische derby waarbij ongelofelijk veel emotie loskomt bij zowel de supporters als de voetballers. Dat is niet te vergelijken met welke wedstrijd dan ook in Nederland, zelfs niet bij een kraker tussen Ajax en Feyenoord", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

"Voor de mensen in Indonesië is voetbal het totale leven. Zodra ze een wedstrijd verliezen, dan kunnen de stoppen compleet doorslaan. Dan denken die mensen gewoon niet meer na", aldus Klok, die werd opgeleid door FC Utrecht en in Indonesië eerder voor PSM Makassar en Persija Jakarta uitkwam.

Na het duel tussen Arema en Persebaya zette de politie traangas in om de rellende supporters te verdrijven, maar dat had een averechts effect. Klok: "In dit geval probeert de politie in te grijpen op een hele rare manier. Uiteindelijk komt er paniek en door de drukte overlijden er mensen. Het is te gek voor woorden dat dit kan gebeuren, maar het typeert wel de grote wedstrijden in Indonesië. Het is de zoveelste keer dat dit gebeurt hier."

Het is de verwachting dat het dodental nog verder oploopt dan 174. Er liggen nog meer dan honderd mensen in het ziekenhuis, en een aanzienlijk deel verkeert in kritieke toestand. De Indonesische regering heeft de volledige voetbalcompetitie voorlopig stilgelegd in afwachting van het onderzoek. Er zaten te veel mensen in het stadion.