Analyse: de WK-tegenstanders van het Nederlands elftal onder de loep
Het WK staat op het punt van beginnen. Het Nederlands elftal is ingedeeld in Groep A met Senegal, Ecuador en Qatar. VoetbalPrimeur neemt de tegenstanders onder de loep.
SENEGAL
De eerste tegenstander van het Nederlands elftal is Senegal. De wedstrijd wordt gespeeld op maandag 21 november en begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.
Bondscoach: Aliou Cissé
Laatste vijf resultaten:
Senegal-Liberia 1-2
Senegal-Guinee 1-0
Guinee-Senegal 0-1
Bolivia-Senegal 0-2
Senegal-Iran 1-1
Onderlinge resultaten: Nederland trof Senegal nog nooit.
Sterspelers: Sadio Mané, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy.
Senegal staat te boek als één van de beste voetballanden in Afrika. Eerder dit jaar won de ploeg van bondscoach Cissé de Afrika Cup ten koste van Egypte. Senegal nam daarmee revanche op de verloren finale in 2019 tegen Algerijë. De Afrikanen staan achttiende op de FIFA-ranking en de selectie bestaat uit spelers die bij clubs over de hele wereld spelen. Sterspeler Mané verruilde Liverpool afgelopen zomer voor Bayern München, waar hij vorige week geblesseerd raakte. De aanvaller is wel geselecteerd, maar gaat in elk geval niet spelen tegen Oranje. Koulibaly tekende bij Chelsea, waar hij ploeggenoot van keeper Mendy werd. De twee zitten onder manager Graham Potter regelmatig op de bank.
Senegal wil koste wat het kost de knock-outfase bereiken. Met het hoogste winstpercentage op WK's (38%) van alle Afrikaanse landen, is het land misschien wel dé Afrikaanse hoop dit jaar. Het land beschikt over een sterke defensie en hoopt dat dat genoeg zekerheid biedt om uiteindelijk aanvallend het verschil te kunnen maken. Normaal gesproken treedt Senegal aan in een 4-3-3 formatie, maar in verdedigend opzicht hanteren de Senegalezen meestal een 4-4-2 formatie. De ploeg van Cissé is het enige Afrikaanse team op dit WK, waarvan de meerderheid van de selectie op een hoog niveau in clubvoetbal speelt.
De volledige selectie van Senegal
Doel: Dieng (Queens Park Rangers), Gomis (Stade Rennes), Mendy (Chelsea)
Verdediging: Ballo-Toure (AC Milan), Cisse (Olympiakos), Diallo (RB Leipzig), Jakobs (AS Monaco), Koulibaly (Chelsea), Mendy (Amiens), Sabaly (Real Betis)
Middenveld: Ciss (Rayo Vallecano), Diatta (AS Monaco), Gueye (Everton), Gueye (Olympique Marseille), Kouyate (Nottingham Forest), Loum (Reading), Mendy (Leicester City), Name (Pafos FC), Sarr (Tottenham Hotspur)
Aanval: Dia (Salernitana), Diedhiou (Alanyaspor), Dieng (Olympique Marseille), Jackson (Villarreal), Mané (Bayern München), Ndiaye (Sheffield United), Sarr (Watford)
ECUADOR
De tweede tegenstander van het Nederlands elftal is Ecuador. De wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 25 november en begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.
Bondscoach: Gustavo Alfaro
Laatste vijf resultaten:
Mexico-Ecuador 0-0
Ecuador-Kaapverdië 1-0
Saudi-Arabië-Ecuador 0-0
Japan-Ecuador 0-0
Ecuador-Irak 0-0
Onderlinge resultaten: Nederland-Ecuador in 2006 (1-0) en Nederland-Ecuador in 2014 (1-1).
Sterspelers: Piero Hincapié, Pervis Estupiñán, Enner Valencia.
Ecuador kwalificeerde zich dan wel, het land heeft maandenlang in spanning gezeten. Chili en Colombia dienden een aanklacht in bij de FIFA, omdat Byron Castillo, die voor Ecuador speelde in de kwalificatiereeks, volgens de twee landen niet in Ecuador geboren was, maar in Colombia. Daarbij komt ook nog eens dat Castillo in 1995 geboren zou zijn en niet in 1998. Chili en Colombia verloren de zaak uiteindelijk ook in hoger beroep, maar Castillo werd niet opgeroepen om verdere problemen te voorkomen.
Ecuador staat 44ste op de FIFA-ranking, maar onderschatting kan dodelijk zijn voor Oranje. El Tri is onder leiding van de Argentijnse bondscoach Gustavo Alfaro een nieuwe weg ingeslagen en speelt met een selectie waarvan de gemiddelde leeftijd onder de 25 jaar ligt. Er wordt bij Ecuador een 4-3-3 systeem gehanteerd, maar tegen betere tegenstanders wordt er gekozen voor een compact 4-4-2 systeem.
Als we naar de gehele selectie kijken, blinkt vooral de Ecuadoriaanse defensie uit. In de laatste zes wedstrijden viel er niet één tegengoal. De defensie is jong, hongerig en fysiek sterk. Hincapié is de leider, terwijl hij nog maar twintig jaar is. De verdediger van Bayer Leverkusen is ook gevaarlijk bij spelhervattingen.
In de aanval is Enner Valencia de grote hoop op het WK. Valencia is 33 en speelt sinds twee jaar in Turkije, bij Fenerbahçe. Daar is hij bezig aan een topseizoen. In twaalf competitiewedstrijden wist hij al dertien keer te scoren. Ook in de Europa League was hij al tweemaal trefzeker. Met een bak aan ervaring hoopt de topscorer van de Süper Lig een relatief jong team bij de hand te nemen in Qatar.
De volledige selectie
Doel: Ramirez (Independiente del Valle), Dominguez (LDU Quito), Galindez (Aucas)
Verdediging: Hincapie (Bayer Leverkusen), Arboleda (Sao Paulo), Estupinan (Brighton), Preciado (Genk), Porozo (Troyes), Arreaga (Seattle Sounders), Palacios (Los Angeles FC), Torres (Santos Laguna), Pacho (Royal Antwerp).
Middenveld: Gruezo (FC Augsburg), Cifuente (Los Angeles FC), Franco (Talleres), Caicedo (Brighton), Mena (Club Leon), Sarmiento (Brighton), Méndez (Los Angeles FC), Preciado (Santos Laguna), Plata (Real Valladolid), Ibarra (Santos Laguna).
Aanval: Djorkaeff Reasco (Newell’s Old Boys), Kevin Rodriguez (Imbabura), Michael Estrada (Cruz Azul), Enner Valencia (Fenerbahçe).
QATAR
De derde tegenstander van het Nederlands elftal is gastland Qatar. De wedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 29 november en begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.
Bondscoach: Félix Sánchez
Laatste vijf resultaten:
Qatar-Chili 2-2
Qatar-Guatamala 2-0
Qatar-Honduras 1-0
Qatar-Panama 2-1
Qatar-Albanië 1-0
Onderlinge resultaten: Nederland trof Qatar nog nooit.
Sterspelers: Almoez Ali en Akram Afif.
Zowel experts als fans beschrijven gastland Qatar als het minste team dat op het WK staat. Maar is dat terecht? Qatar staat vijftigste op de FIFA-ranking en stond nog nooit op een WK. Toch won het land verrassend de Asia Cup in 2019 door Japan in de finale met 3-1 te verslaan. Qatar won alle zeven wedstrijden van het toernooi, scoorde negentien keer en kreeg slechts één goal tegen.
Qatar heeft misschien geen WK-ervaring, het is waarschijnlijk wel het land met de beste voorbereiding. De Qatari werden in 2019 uitgenodigd voor de Copa América. Het team eindigde weliswaar als laatste, maar was competitief in alle drie de wedstrijden: een 2-2 gelijkspel met Paraguay, een 1-0 nederlaag tegen Colombia en een 2-0 nederlaag tegen tweevoudig wereldkampioen Argentinië. In 2021 werd Qatar ook uitgenodigd voor de Gold Cup, waar de halve finale werd bereikt.
Qatar moet het hebben van Almoez Ali, die in de strijd om de gewonnen Asia Cup liefst negen keer scoorde. De één nog mooier dan de ander. Verder moeten tegenstanders oppassen voor Akram Afif, een behendige linksbenige aanvaller die wordt vergeleken met Mohamed Salah. "Er zijn geen grenzen voor hem", zei Xavi Hernández toen hij nog de trainer van Al-Sadd was, nadat Afif de prijs voor de Aziatische voetballer van het jaar 2019 won. Afif speelde ook een jaar in de jeugdacademie van Sevilla.
De ploeg van bondscoach Sánchez heeft zich jarenlang voorbereid door de wereld rond te reizen en mee te doen aan toernooien. Dat zag eerder ook Ronald Koeman, die Louis van Gaal na het WK opvolgt. "Zij zijn al maanden bij elkaar hè, dat zal ongetwijfeld gewoon een sterk elftal zijn." En laten we niet vergeten dat gastlanden op het WK over het algemeen sterk presteren. In honderd jaar WK-geschiedenis heeft maar één gastland de knock-out fase niet behaald. Dat was Zuid-Afrika in 2010.
De volledige selectie
Doel: Al Sheeb (Al-Sadd), Barsham (Al-Sadd), Hassan (Al-Gharafa)
Verdediging: Miguel (Al-Sadd), Khidir (Al-Sadd), Salman (Al-Sadd), Al Rawi (Al-Duhail), Khoukhi (Al-Sadd), Hassan (Al-Sadd), Al Amin (Al-Gharafa), Gabir (Al-Arabi)
Middenveld: Asad (Al-Sadd), Madibo (Al-Duhail), Waad (Al-Sadd), Al Hajri (Al-Sadd), Meshaal (Al-Sadd), Boudiaf (Al-Duhail), Hatim (Al-Rayyan), Mohammad (Al-Duhail)
Aanval: Al Hadhrami (Al-Rayyan), Alaa (Al-Gharafa), Al Haydos (Al-Sadd), Muneer (Al-Wakrah), Afif (Al-Sadd), Ali (Al-Duhail), Muntari (Al-Duhail)