Zes conclusies: Schreuder stort Ajax in crisis, O-woord valt in Amsterdam

Zes conclusies: Schreuder stort Ajax in crisis, O-woord valt in Amsterdam

5 oktober - 00:00 Laatste update: 08:32
266 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Ajax likt de wonden na een historische afgang tegen Napoli in de Champions League (1-6). Genoeg om over na te praten; VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Napoli sloopt rampzalig Ajax
Ajax stond dinsdagavond voor een megaklus in de Johan Cruijff Arena. Napoli kwam in topvorm - en met een ongeslagen status in Italië en Europa - naar de Johan Cruijff Arena. Dat bleek op het veld: Ajax kreeg voetballes. De ploeg van Alfred Schreuder werd zowel collectief als individueel ondersteboven gespeeld. Nog nooit kreeg Ajax in Europees verband zes goals om de oren krijgt. Het was niet eens geflatteerd.

Schreuder in de vuurlinie
Het was de lakmoesproef voor Schreuder: met een Champions League-zege op Napoli had de trainer kunnen aantonen dat hij de aangewezen man is om Ajax terug te brengen naar de Europese top, zoals hij in het voorjaar van 2019 deed aan de zijde van Erik ten Hag. Niets van dat alles. Ajax stortte dinsdagavond in een diepe crisis en de druk op Schreuder wordt groter en groter. Het O-woord (ontslag) valt zelfs in Amsterdam.

Contrast met een jaar geleden kan niet groter
Een jaar geleden, ook in de derde speelronde van de Champions League-groepsfase, boezemde Ajax heel Europa angst in door Borussia Dortmund met oogstrelend voetbal te kleineren (4-0). Hoe anders is het nu. Dit seizoen blijken Liverpool en Napoli van een totaal andere orde dan het huidige Ajax.

Ajax-probleem in de lucht
Niet voor het eerst incasseerde Ajax een doelpunt uit een spelhervatting. De Amsterdammers hebben een groot probleem: ze komen simpelweg lengte tekort op het hoogste podium. Dit keer was het Jurriën Timber die zich liet kloppen door Napoli-aanvoerder Giovanni Di Lorenzo, waarmee de Italiaanse comeback gestalte kreeg.

Europa League-koers
Door de harde thuisnederlaag stevent Ajax af op de Europa League. Het verschil met Napoli is opgelopen tot zes punten, terwijl Liverpool makkelijk won van Rangers FC (2-0) en drie punten boven Ajax staat. Europa League-voetbal, dat past niet bij de ambitie van de Amsterdammers, die structureel willen aanhaken bij de Europese top.

Tadic van grote leider naar onherkenbare schlemiel
Met uitzondering van Kenneth Taylor zakte iédereen door het ijs tegen Napoli. Dusan Tadic spande de kroon. Niets lukte bij de onzichtbare leider van Ajax, die ongelukkig oogde. Het helpt niet dat Schreuder in hem een goede rechtsbuiten ziet. Veelzeggend: Tadic heeft dit seizoen meer rode kaarten gekregen dan doelpunten gemaakt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 

 

Plaats een reactie