AZ blijft koploper in de Eredivisie na comfortabele zege op FC Utrecht

09-10-2022 16:27 Laatste update: 16:34
170

Het is AZ gelukt om zondagmiddag de koppositie in de Eredivisie te verdedigen. In Stadion Galgenwaard waren de Alkmaarders met 1-2 te sterk voor FC Utrecht. AZ blijft door de overwinning Ajax, PSV en Feyenoord voor op de ranglijst.

AZ en FC Utrecht konden beide weer over een aantal belangrijke spelers beschikken. Zo zat Jesper Karlsson bij de selectie van de Alkmaarders. De Zweed scoorde twee keer sinds zijn rentree, maar hij kan nog geen hele wedstrijd spelen en begint daarom op de bank. Bij FC Utrecht keerden Nick Viergever en Mike van der Hoorn terug na een blessure. Ook de twee centrumverdedigers begonnen als wisselspeler.

In de eerste helft gingen de kansen over en weer tussen beide ploegen. FC Utrecht zag een penalty nog teruggedraaid worden door de VAR en de thuisploeg kreeg via onder andere Can Bozdogan de kas op de openingstreffer. Het eerste doelpunt was echter voor AZ. Myron van Brederode controleert een bal van achteruit en mag daarna opendraaien richting het vijandige doel. Vanaf de zestien meter lijn krult de jonge aanvaller de bal achter doelman Vasilis Barkas.

Na de openingsgoal van AZ werd het voor FC Utrecht lastig om weer in de wedstrijd te komen. Via wissels na rust probeerde Henk Fraser grip te krijgen op de wedstrijd, maar echt een vuist maken lukte de thuisploeg niet meer. In de 68e minuut waren het dan ook de Alkmaarders die de voorsprong verdubbelden. Yuki Sugawara kreeg de bal rond de zestien meter en schoot AZ snoeihard naar een comfortabele voorsprong. FC Utrecht probeerde het nog in de slotfase en kwam in de absolute blessuretijd nog met de aansluitingstreffer. Moussa Sylla was de doelpuntenmaker. Met deze 1-2 overwinning blijft de ploeg van trainer Pascal Jansen koploper in de Eredivisie.