Kökcü reageert voor eerst op ophef: 'Ik wil er geen uithangbord voor zijn'

Kökcü reageert voor eerst op ophef: 'Ik wil er geen uithangbord voor zijn'

22-10-2022 19:16
178

Orkun Kökcü heeft voor het eerst gereageerd op de ophef die rondom hem is ontstaan. De aanvoerder van Feyenoord weigerde vorige week om de One Love-aanvoerdersband te dragen en staat nog steeds achter die actie.

Als Kökcü voor de camera van ESPN verschijnt, gaat het eerst nog over de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Feyenoord kwam teleurstellend voor de dag en speelde met 1-1 gelijk. "Ik schaam me wel een beetje", begint Kökcü. "Als je ziet hoe we de eerste helft ingaan en afluisten, vergeleken met de tweede helft: het is echt een wereld van verschil. Het was statisch, we voetbalden zonder idee. Als je het in de tweede helft wel kan, is het eigenlijk een schande dat je de eerste helft zo afsluit."

Vervolgens komt de discussie over de One Love-band aan bod. Het is voor het eerst dat Kökcü erop reageert sinds zijn statement. "Mijn geloof was puur de hoofdreden", stelt hij. "Ik wilde dicht bij mezelf en mijn geloof blijven. Het ging niet per se om de aanvoerdersband, maar je moet iedereen respecteren. Dat probeerde ik ook uit te leggen in mijn statement. Maar ik wilde er geen uithangbord voor zijn, dat gaat niet samen met mijn geloof."

Kökcü zegt dat hij 'elke vorm van liefde' respecteert. "Ja, tuurlijk. Iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Maar ik wil daar dus geen uithangbord voor zijn, dat is het enige. Ik vind niet dat ik de aangewezen persoon ben om het te supporten. Er zijn genoeg anderen die het ook kunnen doen. Mijn geloof is heel sterk. Als ik ergens achter sta wat betreft mijn geloof, dan wijk ik daar nooit vanaf."

Vervolgens doet Kökcü ook een boekje open over de vorming van zijn besluit, om de veelbesproken aanvoerdersband niet te dragen. "Ik hoorde van onze perschef over de actie. Ik wist al meteen van mezelf wat ik wilde doen. Het is wel belangrijk dat Feyenoord deze actie ondersteunt." De reacties die de middenvelder kreeg waren 'verschillend'. "Vanuit de media klonk het vooral dat ik de band om moest doen. Aan de andere kant is het ook goed opgepakt vanuit mijn omgeving."