Kamervragen na homofobe spreekkoren van Twente-fans in duel met Groningen

Kamervragen na homofobe spreekkoren van Twente-fans in duel met Groningen

24-10-2022 18:26
139

Een tweetal kamerleden van GroenLinks en D66 heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van de homofobe spreekkoren tijdens FC Twente tegen FC Groningen van 16 oktober. Zij willen weten hoe lang dergelijke spreekkoren moeten aanhouden voordat een wedstrijd wordt stilgelegd.

Tijdens het duel in de Grolsch Veste zongen Twente-fans minutenlang over de 'homo’s van Groningen.' Twente besloot om niet in te grijpen. Fijke Hoogendijk, scheidsrechter en vertegenwoordiger van de lhbti-community sprak haar verbazing hierover uit in gesprek met Tubantia. "Je ziet het gebeuren, voelt het ongemakt, maar er gebeurt gewoon niks."

Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Jeanet van der Laan (D66) besloten daarop kamervragen te stellen aan Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. 'Hoe vaak is het voorgekomen dat een wedstrijd is stilgelegd na racistische en homofobe spreekkoren? Hoelang moeten spreekkoren duren om wedstrijden dan wel stil te leggen?', zo luidde twee van de vragen. Westerveld en Van der Laan hopen op concrete verbeterpunten. 

Twente excuseerde zich eerder al voor het incident. 'Tijdens de wedstrijd beledigde een deel van de FC Twente-aanhang door middel van een lied de FC Groningen-supporters. Een aantal mensen in het stadion heeft zich daaraan (terecht) gestoord en vond dat FC Twente had moeten optreden. Zij hebben gelijk', zo was te lezen op de clubsite