Australië neemt voortouw: nationale selectie kraakhelder over misstanden Qatar

Australië neemt voortouw: nationale selectie kraakhelder over misstanden Qatar

27-10-2022 09:49 Laatste update: 10:00
106

Het nationale elftal van Australië heeft zich in een drie minuten durende video uitgesproken tegen de misstanden in Qatar. Met nog een kleine maand tot de start van het WK blijft de kritiek op de oliestaat toenemen.

"We zijn geen experts, maar we hebben de afgelopen twee jaar geluisterd naar groepen als Amnesty, FIFA, de WK-organisatie, de Internationale Arbeidsorganisatie, FIFpro en vooral de arbeidsmigranten uit Qatar", zeggen de spelers in een statement. "Hoewel de hervormingen die zijn doorgevoerd een belangrijke en welkome stap zijn, blijft de implementatie ervan inconsistent en dat moet worden verbeterd."

Australië is het eerste deelnemende land dat zich hardop uitspreekt tegen de schending van mensenrechten in Qatar. Zo zijn er bij de bouw van de stadions duizenden slachtoffers gevallen. "Deze arbeidsmigranten die hebben geleden, zijn niet alleen maar nummers", benadrukken The Socceroos. "Net als de migranten die ons land en ons voetbal hebben gevormd, hebben ze dezelfde moed en vastberadenheid om een beter leven op te bouwen."

"Als voetballers steunen wij de rechten van de LHBTI+ gemeenschap. Maar in Qatar zijn mensen niet vrij om te houden van iemand die ze zelf kiezen. Deze hervormingen willen we doorvoeren en verankeren voor een blijvende erfenis in Qatar. Eentje die verder gaat dan het laatste fluitsignaal op het WK van 2022. Een erfenis waar het voetbal echt trots op kan zijn."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie