Verbeek bespreekt 'haat-liefdeverhouding': 'Altijd ziek, weer te veel gedronken'

Verbeek bespreekt 'haat-liefdeverhouding': 'Altijd ziek, weer te veel gedronken'

05-11-2022 11:50 Laatste update: 12:26
18

Gertjan Verbeek had bij sc Heerenveen tussen 2006 en 2008 Afonso Alves onder zijn hoede. In #DoneDeal de podcast vertelt de voormalig trainer over de bijzondere verstandshouding met de Braziliaanse spits.

In 2006/2007 werd Alves met 34 treffers topscorer van de Eredivisie. Verbeek had een beetje een 'haat-liefdeverhouding' met de Braziliaan. "Trainen moest leuk zijn voor hem. Hij permitteerde het ook wel eens om ziek te zijn op zondag, als we die zaterdagavond hadden gevoetbald. Dan wisten we zeker dat hij met een paar Brazilianen in Amsterdam op stap was geweest", vertelt Verbeek. 

Daags na wedstrijden stond de hersteltraining op de planning. "Hij kwam op maandag hersteltraining doen", zegt Verbeek. "Dat werd door ploeggenoten geaccepteerd. Als trainer moet je het ook een beetje loslaten." De voormalig oefenmeester benadrukt dat het in het eerste seizoen van Alves nooit een probleem was. "Hij zei altijd dat hij ziek was. Dat geloof ik ook wel, want hij zal wel te veel gedronken hebben. Ik liet dat de spelers wel weten, dat hij dan op maandag kwam. Dat koste mij mijn vrije dag, want de rest was maandag vrij."

Verbeek stelt dat hij een speler niet kan verbieden om bij vrienden langs te gaan. Maar: "Het helpt wel mee als je terugbetaalt. In zijn tweede seizoen ging dat een stuk moeizamer", herinnert Verbeek zich. "In de winterstop was hij voor de tweede keer vertrokken. Toen zeiden de spelers: Als hij nu terugkomt, hoeven we niet meer met hem te spelen. Op dat moment heeft Heerenveen de knoop doorgehakt en hem verkocht." Alves vertrok in januari 2008 voor zeventien miljoen euro naar Middlesbrough.