FIFA wil social media van WK-spelers monitoren: 'Dit misbruik heeft veel impact'

FIFA wil social media van WK-spelers monitoren: 'Dit misbruik heeft veel impact'

17-11-2022 13:32
56

De FIFA wil alles in het werk stellen om spelers af te schermen van online haat tijdens het WK in Qatar. De wereldvoetbalbond komt met een dienst voor de voetballers om hun social media te laten monitoren.

De FIFA opent samen met spelersvakbond FIFPRO de zogeheten Social Media Protection Service (SMPS). Op die manier moet de mentale gezondheid van de spelers beschermd worden. Als spelers zich inschrijven voor de dienst, dan worden hun accounts in de gaten gehouden. Alle beledigende, discriminerende en bedreigende boodschappen worden vervolgens gefilterd. Daarnaast worden de personen achter de teksten gerapporteerd bij de social media-bedrijven.

Onder meer tijdens het EK 2021 werd duidelijk dat voetballers een doelwit zijn op social media. Zo kregen Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka veel over zich heen, nadat ze in de finale tegen Italië hun penalty hadden gemist tijdens de strafschoppenserie.

Ook Willian was het slachtoffer van online haatzaaiers, waardoor hij in augustus vertrok bij zijn club Corinthians. De Braziliaan, die momenteel uitkomt voor Fulham, schaart zich achter het project van de FIFA. "Ik leed veel, mijn familie en dochter ook. Mensen begonnen ons via social media aan te vallen. Daarom sta ik samen met de FIFA om dit soort dingen niet meer te laten gebeuren", laat hij weten in de verklaring van de bond.

FIFPRO-voorzitter David Aganzo, oud-speler van Real Madrid, wijst eveneens op de gevaren van online haatberichten. "Dit type van misbruik heeft een diepe impact op de spelers, op families, prestaties, het algemene welzijn en de mentale gezondheid van spelers."