waarom Messi de WK-finale gaat winnen

De állerlaatste kans: waarom Messi een grote kans heeft om de WK-finale te winnen

18 december 2022 om 12:00
Laatste update: 17 december 2022 om 14:52

Nog één WK, nog één kans op het winnen van de wereldbeker: in Qatar moet het gebeuren voor Lionel Messi. De 35-jarige superster wil zijn allergrootste droom nu verwezenlijken en dat zou zomaar kunnen gebeuren. VoetbalPrimeur neemt de WK-kansen van Argentinië en alle aspecten van Messi's spel met je door.

Zo'n anderhalve maand voor de start van het eindtoernooi bevestigde Messi dat hij in Qatar zijn laatste WK ooit gaat spelen. De wereldbeker is op dit moment de enige bokaal die nog ontbreekt in zijn immense prijzenkast. Messi heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niets liever wil dan het WK winnen met zijn land. Zondag krijgt de linkspoot de ultieme kans om dat te doen: Argentinië neemt het dan in de WK-finale op tegen Frankrijk.

Veranderde Messi schittert weer
Voordat we een blik werpen op het Argentijnse elftal en de rol van Messi daarin, zoomen we in op de huidige vorm van de zevenvoudig Ballon d’Or-winnaar. De Argentijnse aanvoerder kende een lastig eerste seizoen bij Paris Saint-Germain. In de afgelopen maanden ging het echter weer beter met Messi in Parijs. Op het WK heeft hij de volgende stap kunnen zetten: Messi haalt weer elke wedstrijd een enorm hoog niveau. Toch zijn bepaalde elementen in zijn spel voor altijd veranderd.

De kleine creatieveling komt steeds dichter bij het einde van zijn loopbaan, waardoor hij op snelheid wat heeft ingeleverd. Vroeger speelde Messi tegenstanders helemaal dol door in zijn dribbelbeweging nog te versnellen. Tegen Kroatië gaf hij met een versnelling en dribbel nog een schitterende assist bij de 3-0, maar toch doet Messi dat nu minder dan vroeger. De aanvaller passeert zijn mannetje tegenwoordig vaak door te vertrouwen op zijn balgevoel. Daarnaast is Messi, zoals bekend, steeds meer aangever in plaats van afmaker. Dat onderschrijven zijn statistieken ook.

Een dertigjarige Messi laat Marcelo op hoge snelheid achter zich. De Argentijn beschikte toen nog over een hoge acceleratiesnelheid. Fotobron: Ziggo Sport


Door de bal een intelligent en gevoelig tikje te geven, weet Messi tegen Kroatië twee tegenstanders in één keer af te schudden. Dat staat symbool voor zijn veranderde spel. Fotobron: NOS

Messi op dit WK: vrijheid en meer dan een 'wandelaar'
Bij het Argentijnse elftal heeft de doelpuntenmaker het over de afgelopen jaren regelmatig lastig gehad, maar dat heeft hij nu achter zich kunnen laten. Een jaar geleden won hij op de Copa América eindelijk zijn eerste prijs met het nationale elftal en in Qatar schittert hij nu ook. Van de vijf WK's die Messi speelde, is dit zelfs zijn beste.

Voor zijn land speelt Messi net als bij PSG vanuit de as van het veld, vaak als (valse) spits. Daardoor kan de man uit Rosario een vrije rol bekleden bij het Argentijnse elftal. Messi wijkt geregeld uit naar andere plekken op het veld. Dat doet hij om ruimte te creëren, de bal te ontvangen of om zijn teamgenoten te bedienen.

Bondscoach Lionel Scaloni heeft daardoor duidelijke afspraken gemaakt: als Messi weg is uit de spits, neemt Alexis Mac Allister of Rodrigo De Paul die positie over. Tegen Kroatië deed eerstgenoemde dat. Op die manier heeft Messi wat meer ruimte op het middenveld, terwijl hij dan niet snel hoeft om te schakelen om de spitspositie weer bezet te krijgen bij een gevaarlijke aanval.


In deze twee situaties zakt Messi helemaal in om de bal op te halen tegen Kroatië. Mac Allister speelt daardoor even als valse spits. Fotobron: NOS

In verdedigend opzicht staat Messi erom bekend dat hij niet veel arbeid levert. Dat is bij het Argentijnse elftal echter anders. Hoewel hij inderdaad veel wandelt, doet Messi in interlands ook fanatiek mee aan de pressing van de ploeg. Hij stopt veel energie in het drukzetten, wat we bij Paris Saint-Germain minder zien. Dat maakt de winnaar van de Copa América uiteraard completer.

Messi jaagt tegen Italië fel door op Jorginho, waardoor hij de bal weet te veroveren. In de tegenstoot creëert hij vervolgens een grote kans. Fotobron: Ziggo Sport

Argentinië: agressief, gevarieerd en een sterk geheel
Over de gehele linie oogt Argentinië ook sterk. Messi moest de ploeg in het verleden in zijn eentje dragen, maar nu krijgt hij steun van kundige spelers als De Paul, Enzo Fernández, Nicolás Otamendi en Julian Álvarez. Het is alleen wel nog steeds zo dat een land als tegenstander Frankrijk op papier sterker is.

Toch beschikt Argentinië over specifieke kwaliteiten, waardoor het erg moeilijk te verslaan is. Het aanvalsspel van de finalist is onder aanvoer van Messi niet flitsend, maar wel heel degelijk. De bevliegingen van Messi zorgen ervoor dat er toch genoeg verrassing zit in de aanvallen van Argentinië. Zonder bal zijn de Zuid-Amerikanen ook comfortabel: vrijwel alle spelers in de selectie staan bekend om hun agressiviteit, waardoor tegenstanders van Argentinië het vaak zwaar hebben in balbezit. De teamgeest is ook een kracht van het elftal. De kern van de selectie vormt een soort grote vriendengroep, die regelmatig met elkaar afspreekt. 

 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rodrigo De Paul (@rodridepaul)

Al met al is het dus niet gek dat Argentinië nu in de finale staat, nadat het onder meer Oranje versloeg. Een veranderde Messi is nog altijd de grote vedette en hij laat het beste van zichzelf nu ook bij het nationale elftal zien. Daarnaast zit de rest van het Argentijnse elftal ook goed in elkaar. Toch zal de druk op Messi in de eindstrijd groter zijn dan ooit: als de speler met de wereldbeker vertrekt uit Qatar, heeft hij alle mogelijke successen in het voetbal kunnen vieren. Messi lijkt daar zelf kalm onder te blijven. Of de dribbelaar nog één keer tot ongekende hoogte kan stijgen, zien we zondag.