Blessuretijd op het WK: de reden waarom er zóveel extra minuten worden gegeven

Blessuretijd op het WK: de reden waarom er zóveel extra minuten worden gegeven

22-11-2022 15:17 Laatste update: 23-11-2022 20:41
31

Het is één van de meest besproken onderwerpen sinds de start van het WK: de enorme hoeveelheid blessuretijd die de arbitrage elke wedstrijd toekent. Engeland-Iran spant tot nu toe de kroon: de Groep B-wedstrijd stonden de spelers liefst 27 minuten extra op het veld. Dat komt door de nieuwe manier waarop effectieve speeltijd wordt bekeken door de FIFA. VoetbalPrimeur legt je uit waarom.

De gemiddelde zuivere speeltijd van één wedstrijd gemeten over alle competities is normaal gesproken 52 minuten. Te laag, vindt de FIFA. De wereldvoetbalbond wil er nu paal en perk aan stellen. Onder leiding van de alom gerespecteerde scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina is nu besloten om de zuivere speeltijd op te rekken. Dé manier: het toekennen van meer blessuretijd.

In totaal kwamen er tijdens de wedstrijd van zondag, de duels van maandag en de wedstrijd tussen Argentinië en Saudi-Arabië 69 minuten blessuretijd bij. Onder andere juichen na doelpunten, blessurebehandelingen, uittrappen en inworpen moeten korter gaan duren volgens de FIFA. De scheidsrechters berekenen daarom preciezer hoe lang alles duurt, waardoor zij een exacte inschatting van de verloren tijd kunnen geven. Hiervan wijken ze niet af. Elke minuut wordt daadwerkelijk meegenomen naar de blessuretijd.

Scheidsrechtersbaas Colina is een groot voorvechter van deze nieuwe opvatting. Hij vertelde in Qatar over de nieuwe keuzes van de bond. "Juichen na een doelpunt kan één minuut duren, maar tegenwoordig is dat vaker vier of vijf minuten. Dat moet aan het einde van de wedstrijd gecompenseerd worden. Als je een wedstrijd hebt met drie goals, dan verlies je al snel vijf tot zes minuten. Daar hebben we tijdens het WK in 2018 ook al meer opgelet", vertelde Colina op een persconferentie.

Ook bij beslissingen van de VAR wordt tijd verloren. Ook dat houdt de FIFA bezig. De beslissingen worden niet sneller genomen, maar wordt meegenomen naar de blessuretijd. Dit kan hoog oplopen: denk bijvoorbeeld aan de blessurebehandeling van Alireza Beiranvand, de keeper van Iran. Dat duurde twaalf minuten, waardoor er na de eerste helft veertien minuten bijkwamen.

Zo lijkt ook tijdrekken te worden aangepakt. Alle bekende manieren om extra tijd te winnen bij een voorsprong worden ook in de nieuwe tijdsberekening meegenomen. Het wordt dus bij de meeste wedstrijden een langere zit. Eén voordeel: de kijker krijgt wel een stuk meer voetbal te zien.