'Ik kan een hoop vertellen, maar als je bij Ajax 1 een tik van Álvarez krijgt...'

'Ik kan een hoop vertellen, maar als je bij Ajax 1 een tik van Álvarez krijgt...'

24-11-2022 09:40
47

John Heitinga weet dat er dit seizoen het nodige te doen is om de opstellingen van Jong Ajax. Zo is Kik Pierie een vaste waarde, terwijl hij nauwelijks toekomst lijkt te hebben bij de Nederlandse kampioen. De trainer van de Amsterdamse beloften verdedigt zijn keuzes.

Pierie gaf zelf al aan dat hij zich via Jong Ajax vooral in de kijker hoopt te spelen bij eventueel geïnteresseerde clubs. De oud-speler van sc Heerenveen houdt echter wel eigen talenten op de bank, of verdrijft ze naar een andere positie. Heitinga pareert die kritiek. "We kijken ook naar de bijdrage die er geleverd wordt", zegt hij tege Ajax Showtime. "Ik vind dat we Kik tekort doen. Je kunt het ook anders zien; een iets oudere speler kan anderen ook helpen in hun ontwikkeling."

Volgens Heitinga is het voor centrale verdedigers Olivier Aertssen en Mateja Milovanovic helemaal niet zo verkeerd om regelmatig als back te spelen in Jong Ajax. Ook aanvallende middenvelder Gabriel Misehouy, die als groot talent te boek staat in Amsterdam, speelt geregeld op een andere positie. Dat heeft volgens Heitinga meerdere redenen. "Ajax 1 is leidend, dus als er iemand van 1 komt, moet die spelen. Dan ga jij of naar de bank of je moet naar een andere positie."

Verder ziet Heitinga het als een belangrijke taak om spelers te motiveren die al aan het eerste elftal mochten ruiken, maar voorlopig nog in Jong Ajax spelen. "Ik zeg altijd: Je moet net zo hard werken, tot je jezelf niet meer hoeft voor te stellen."

Onder meer Youri Regeer en Kian Fitz-Jim draaiden de voorbereiding mee met het eerste elftal. "Ik kan hen een hoop vertellen, maar als je een keer met het eerste meetraint en je verzaakt en krijgt drie keer een tik van Edson Álvarez op je enkel of je schakelt niet en Daley Blind geeft je een draai om je oren… Sommige dingen leer je pas bij 1."