Van Basten uit felle kritiek op Van Dijk: 'Hij is de beste speler van Nederland'

Van Basten uit felle kritiek op Van Dijk: 'Hij is de beste speler van Nederland'

25-11-2022 19:25
69

Marco van Basten vindt dat het Nederlands elftal verzuimde door te drukken na de snelle openingstreffer van Cody Gakpo. De voormalig bondscoach richt zijn pijlen op aanvoerder Virgil van Dijk na de 1-1 remise tegen Ecuador op het WK.

Van Basten vindt dat Van Dijk het initiatief had moeten nemen, toen Oranje het moeilijk kreeg. "Virgil moet daarin een hoofdrol spelen", zegt hij bij de NOS. "Wie is de beste speler van het team? Dat is Virgil. Als je ziet wat hij doet in balbezit. Dat is niet meer dan een bal opzij tikken naar de verdedigers die naast hem staan. Hij moet het heft in handen nemen en het tempo opvoeren. Het gaat gewoon veel te langzaam."

"Dat begint daarachter", vervolgt Van Basten. "Van Dijk moet zorgen dat er tempo in komt, maar hij speelt elke bal naar Aké of Timber. Zij moeten het doen en hij blijft daar maar rustig. Dan mis je er al eentje. Ik vind dat hij veel meer verantwoordelijkheid moet nemen. Het Nederlands elftal heeft meer kwaliteit dan Ecuador. Hij moet ervoor zorgen dat er onderling iets gebeurt. Een bepaalde spanning, een beetje ruzie. Ze mogen elkaar best aanpakken. Maar dat doen ze allemaal niet."

De voormalig topspits stoort zich aan de aanvoerder. "Ik ben kritisch op Van Dijk. Het is een hartstikke goede speler, maar hij onderneemt zo weinig. Hij is de aanvoerder hè, hij is de grote jongen. Hij mag best wel aangepakt worden. Van Dijk moet ze aansturen, samen met Frenkie de Jong. De goede jongens in het veld, die meer hebben dan de rest, moeten elkaar stimuleren en terechtwijzen. Het is toch idioot dat Ecuador zoveel kansen krijgt, terwijl Nederland eigenlijk beter is."

Van Basten snapt er helemaal niets van dat Ecuador met meer beleving speelde. "Ze ondergaan het en kijken naar de trainer: wat moeten we nu doen? Dat is het voetbal tegenwoordig. Zelf nemen ze helemaal geen initiatief meer. Je moet in het veld met elkaar bezig zijn. Dat heeft helemaal niet te maken met tactiek. Ecuador was veel agressiever. Ze liepen veel meer en namen meer initiatief. Dan moet Nederland minimaal hetzelfde opbrengen qua motivatie, houding en werklust."