Engeland valt over Southgate heen: 'Where the hell was Phil Foden?'

Engeland valt over Southgate heen: 'Where the hell was Phil Foden?'

26-11-2022 08:43
28

Gareth Southgate moet het in eigen land ontgelden na het inspiratieloze gelijkspel van Engeland tegen de Verenigde Staten op het WK. De keuze om geen beroep te doen op Phil Foden wordt hem zwaar aangerekend.

Engeland speelde vrijdag bijzonder weinig klaar tegen de Amerikanen en bleef steken op 0-0. Toch hield Southgate de creatieve Manchester City-smaakmaker op de bank. Onder meer enkele voormalige topvoetballers roeren zich.

Wedden

Meer odds

'Verbaasd dat we tot nu toe veertien spelers hebben gebruikt, maar dat onze meest getalenteerde speler nog steeds op de bank zit', schrijft Michael Owen op Twitter. "Ik was teleurgesteld dat Foden er niet inkwam. Hij is zo'n groot talent", stelt ook Gary Neville bij ITV. "Gareth geeft op dit moment de voorkeur aan Mount, Saka en Sterling, maar ik vind het op zijn zachtst gezegd interessant dat Foden niet in de basis start en niet mag invallen."

Jamie Carragher sluit zich daar in The Telegraph volmondig bij aan: 'Where the hell was Phil Foden?', vraagt het Liverpool-icoon zich af. 'Het was verbijsterend dat hij op de bank bleef, terwijl het spel schreeuwde om zijn creativiteit. Hoe meer je de ploeg bestudeert, hoe moeilijker het is om hem te passeren. Hij is een te speciaal talent. Zou Pep Guardiola bij Man City eerder naar Jack Grealish kijken dan naar Foden als hij op zoek is naar een goal? Hoogst onwaarschijnlijk.'

Southgate verdedigt zijn keuze om Foden niet in te brengen, maar Grealish, Jordan Henderson en Marcus Rashford wel. "We dachten dat Jack de bal goed in de ploeg zou houden en de snelheid van Marcus van pas zou komen in de aanval. En verdedigend was het lastig voor de drie op het middenveld. Het was een wedstrijd voor een ervaren speler, en we dachten dat Hendo ons kon helpen."