Van der Vaart wijst dissonant aan bij Oranje: 'In het eerste half uur heel slecht'

Van der Vaart wijst dissonant aan bij Oranje: 'In het eerste half uur heel slecht'

29-11-2022 17:08
57

Marten de Roon en Memphis Depay stellen Rafael van der Vaart en Marco van Basten teleur bij het Nederlands elftal. De twee speelden een matige eerste helft tegen Qatar. Er is uiteraard wel lof voor doelpuntenmaker Cody Gakpo.

Bij rust staat Oranje met 1-0 voor tegen Qatar, dankzij een goal van Gakpo. "Hij is natuurlijk de enige die echt in vorm is", begint Van der Vaart in de studio van de NOS. "Ik dacht voor zijn goal dat het schot net geblokt zou worden, maar als je in vorm bent komt alles net wat beter uit, of zo. Dat kun je wel duidelijk zien."

Daarna begint Van Basten over Memphis, de partner van Gakpo in de voorhoede. "Memphis ben ik ook wel naar op zoek, hij moet beter. Wat hij tot nu toe laat zien is niet genoeg. Hij is teruggekomen van een blessure en werkt hard, maar het zit hem nog niet mee." Van der Vaart trekt daarna de vergelijking met Gakpo. "Bij Gakpo valt dat balletje wel net goed mee. Het is al wel wat beter dan in de laatste wedstrijd, maar nog steeds moet het allemaal stukken beter."

Tot slot zoomt Van der Vaart in op het spel van De Roon. "In het eerste half uur vond ik hem heel slecht. Normaal speelt hij de bal wel naar de goede kleur, maar nu gaf hij héél veel foute passes. Dat was echt opvallend. Hij zei zelf in een interview dat het geen goed teken is als hij opvalt, maar dat deed hij wel. Later herstelde De Roon zich wel een beetje, vind ik. Als je over het algemeen kijkt, is dit nog geen heel grote verbetering."