Oranje nog niet te maken met blessures: 'Houden al jaren de data van spelers bij'

Oranje nog niet te maken met blessures: 'Houden al jaren de data van spelers bij'

01-12-2022 07:21 Laatste update: 09:22
15

Tijdens het WK is het spel van Oranje nog niet direct om over naar huis te schrijven, maar het ontbreken van blessures tot nog toe is wel een spaarzaam lichtpuntje. Bondarts Edwin Goedhart vertelt in gesprek met De Telegraaf over de werkwijze van hem en zijn staf op het WK in Qatar.

"Voor het WK begon hebben we contact gezocht met alle clubs van wie spelers in onze selectie zitten", vertelt Goedhart over de voorbereiding in Nederland. "Omdat we van alle spelers zelf ook al jaren data bijhouden, kunnen we heel snel en betrouwbaar controleren of de opbouw voor de jongens gaat zoals we dat hadden verwacht. In die opbouw proberen we snel, maar uiteraard veilig, een optimaal niveau te halen." Goedhart was eerst arts bij Ajax, AZ en Vitesse tot hij in 2012 naar Oranje kwam.

Uiteindelijk is er nog geen enkele speler geblesseerd afgehaakt bij Oranje. Van Gaal trainde mede op advies van Goedhart in de eerste weken op het heetste moment van de dag. "We proberen die kans op blessures natuurlijk wél te minimaliseren. Om snel te acclimatiseren is de eerste twee weken bewust in de hitte getraind. Omdat de luchtvochtigheid in Qatar laag is, kunnen spelers makkelijk zweten en passen ze zich snel aan de omstandigheden aan." Het is natuurlijk wel afkloppen voor de artsen, want met de achtste finale in zicht kan er nog van alles gebeuren op de trainingen.

Op verschillende trainingen kregen spelers als Noa Lang en Jeremie Frimpong al een tik, waardoor ze de training even aan zich voorbij moesten laten gaan. Dit bleek uiteindelijk ook geen zware blessure te zijn en Oranje beschikt met een herstelde Memphis Depay dus over een fitte selectie.