'Explosieve dialoog' tussen Schweinsteiger en Flick: 'Dat is absolute onzin'

'Explosieve dialoog' tussen Schweinsteiger en Flick: 'Dat is absolute onzin'

02-12-2022 07:57
39

Michael Ballack en Bastian Schweinsteiger roeren zich nu Duitsland voor de tweede keer op rij is gestrand in de groepsfase van het WK. De oud-internationals sparen ook bondscoach Hansi Flick niet.

Die Mannschaft won met 4-2 van Costa Rica, maar redde het niet door de Japanse stunt tegen Spanje (2-1). Flick weigert de handdoek te gooien, maar Ballack en Schweinsteiger vinden dat het tijd op zijn minst tijd is voor een grondige evaluatie bij de Duitse voetbalbond.

"We hadden natuurlijk de steun van de Spanjaarden verwacht", begint Ballack bij MagentaTV. "Ook al was het geen goede wedstrijd, we hadden ons huiswerk gedaan. Desalniettemin werden we uitgeschakeld. Dat is ontnuchterend en symbolisch voor hoe we de laatste jaren proberen te voetballen. Daar moeten we beginnen. We moeten ons afvragen: is dit het soort voetbal dat we willen spelen? De laatste drie toernooien tonen aan dat we met dit soort voetbal niet ver komen. Teams die minder talent hebben stellen ons voor problemen."

Ballack wil dat de Duitse bond gaat evalueren. "Het hoort bij de DFB dat elke positie in twijfel wordt getrokken. Dat geldt ook voor de coach. Iedereen. Elke steen moet worden omgedraaid. Je moet niet dezelfde fouten maken als in 2018. Toen de president zei: we analyseren het nu en dan gaat Jogi verder", doelt hij op Joachim Löw, die na het debacle in Rusland het vertrouwen behield.

Schweinsteiger stuurt niet per se aan op een vertrek van Flick, maar is wel zeer kritisch. "Als je met zoveel aanvalskracht wordt uitgeschakeld, dan moet je de schuld bij jezelf zoeken. Ik moet ook zeggen: waar was het vuur bij de verdedigers? Waar was het vuur en de drang om in te grijpen en zich te verzetten?", stelt hij bij de ARD. "Ik ben echt teleurgesteld en geschokt hoe het is gelopen. Het optreden van de nationale ploeg was te mager. Het was niet genoeg. Hansi heeft niet zoveel fout gedaan. De verantwoordelijkheid ligt bij de spelers."

Ondanks de steun van Schweinsteiger is Flick allerminst blij met diens uitspraken. Hij pareert de aantijging dat de echte wil om te winnen ontbrak bij Die Mannschaft. "Dat is absolute onzin." Onder meer BILD spreekt van een 'explosieve dialoog' en een 'aanval'.