België zoekt nieuwe sterren: 'Jammer dat hij niet tussenstap bij Ajax maakte'

België zoekt nieuwe sterren: 'Jammer dat hij niet tussenstap bij Ajax maakte'

02-12-2022 11:30
48

Het einde van het WK wordt in België ook gezien als het einde van de Gouden Generatie. De teleurstelling overheerst nu de Rode Duivels al in de groepsfase zijn uitgeschakeld in Qatar, vertelt VoetbalPrimeur.be-hoofdredacteur Daan Slingers.

De Belgen wisten de meubelen donderdag niet meer te redden tegen Kroatië (0-0), ondanks de nodige kansen. "De uitschakeling kwam door het zwakke optreden tegen Marokko. Tegen Kroatië zagen we de laatste glimp van de bronzen generatie", doelt Slingers in gesprek met deze website op de derde plaats van vier jaar geleden. "Het bladergoud is voorgoed weg."

Martínez te laat vertrokken
Bondscoach Martínez trok al zijn conclusies en stapte op. Hij stond zes jaar aan het roer bij de Rode Duivels. "Martínez is vier jaar te laat vertrokken", luidt het heldere oordeel van Slingers. "Na de derde plaats had hij plaats moeten maken. De Spanjaard heeft te weinig doorgeselecteerd. Hij hield te lang vast aan zijn spelers. Martínez pakte ook haast altijd uit met hetzelfde plannetje. Dat kenden de tegenstanders ondertussen ook op hun duimpje. Er zat geen verrassing meer in."

Defensieve zorgen
Het WK in Qatar was voor de nodige Belgische sterren de laatste kans op succes. De opvolger van Martínez staat voor een grote uitdaging. De grote ster Kevin De Bruyne is 31 jaar en kan nog even mee, maar spelers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel en Dries Mertens lijken spoedig af te zwaaien. "Vooral in de achterhoede krijgen we het zwaar. De echte vervangers voor Alderweireld en Vertonghen zijn er nog niet. Faes doet het dit jaar degelijk bij Leicester maar is toch een ander niveau. Zinho Vanheusden is de hoop in bange dagen, maar die jongen is helaas nooit fit", zegt Slingers over de AZ-verdediger. "Theate is net als Faes, degelijk, maar verre van (wereld)top."

"Op het middenveld verliezen we Witsel, maar dat is geen ramp. Tielemans en Onana zijn beter. Het is te hopen dat Lukaku niet stopt, want een vervanger voor hem is er nog niet. Lukaku heeft in het verleden al een paar keer aangegeven niet al te lang Rode Duivel te willen zijn. Maar ik denk dat dat eerder uit ontgoocheling was", vervolgt Slingers, die hoopt dat nieuwe spelers opstaan. "We hebben gelukkig ook nog wel wat jongens met potentie. Ik denk aan Doku, De Ketelaere, Onana. Doku en Onana zullen wel hun kansen krijgen in de toekomst."

'Jammer dat De Ketelaere geen tussenstap bij Ajax maakte'
Het contrast met de sterren van de voorbije jaren, zoals Eden Hazard en Dries Mertens, is echter nog groot. Naast een speler als de twintigjarige Jérémy Doku, die uitkomt voor Stade Rennes, is het nog zoeken naar andere potentiële nieuwe publiekslievelingen. "Roméo Lavia (Southampton) en misschien binnen twee jaar iemand als Julien Duranville (Anderlecht) en Charles De Ketelaere, maar bij hen is het natuurlijk kijken hoe zij zich ontwikkelen."

De Ketelaere draagt al langer het stempel van toptalent in België. Afgelopen zomer verruilde hij Club Brugge voor AC Milan, dat 32 miljoen euro betaalde. "Die jongen heeft de pech gehad dat Club Brugge gewoon lang moeilijk deed bij de onderhandelingen. Ze hadden hem meteen moeten laten gaan. Nu miste hij een deel van de voorbereiding. Hij heeft wel best veel kansen gekregen, maar niet gescoord en maar één assist gegeven. Terwijl zijn concurrenten het beter deden. Ik blijf het jammer vinden dat hij niet tussenstap naar een Ajax maakte."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie