Nederlandse clubs cashen door WK: 3 miljoen voor Ajax, tonnen voor andere clubs

Nederlandse clubs cashen door WK: 3 miljoen voor Ajax, tonnen voor andere clubs

16-12-2022 14:30 Laatste update: 14:04
112
Author profile picture

Nordin 't Hart

Het WK in Qatar is zeer lucratief geweest voor de Nederlandse clubs. De FIFA keert namelijk vergoedingen uit aan clubteams voor het 'lenen' van hun spelers. Ajax sleepte daardoor al miljoenen binnen, terwijl kleinere clubs als Go Ahead Eagles en Heracles Almelo ook op mooie bedragen kunnen rekenen.

Wereldvoetbalbond FIFA verdient enorm veel geld met het WK, waar heel de wereld momenteel over praat. Zonder medewerking van de clubs, waar de spelers onder contract staan, is het echter onmogelijk om het toernooi te organiseren. Onder de noemer van het Club Benefits Programme doet de FIFA daardoor wat terug voor de clubs: het vergoedt de teams voor elke dag dat hun (ex-)spelers op pad zijn met het nationale team.

De FIFA betaalt ongeveer 10.000 euro voor elke dag dat een speler op het WK is. Die telling begint vanaf maandag 14 november en eindigt op de dag dat het land van de speler wordt uitgeschakeld. De bond kijkt daarbij niet naar speeltijd, dus als een speler het hele toernooi niet in actie komt, kan zijn club alsnog op een vergoeding rekenen. Als een speler in de afgelopen twee jaar ook voor een andere club gespeeld heeft, wordt het bedrag verdeeld onder de twee clubs.

Steven Berghuis is daarbij een goed voorbeeld. Hij stapte in de zomer van 2021 over van Feyenoord naar Ajax. De Rotterdammers krijgen daardoor éénderde van de WK-vergoeding van Berghuis, terwijl de Amsterdamse rivaal met tweederde aan de haal gaat. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, sc Heerenveen, FC Groningen, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo kunnen daardoor op een geldsom van de FIFA rekenen.

Ajax
Nu we door de taaie materie heen zijn, kunnen we kijken naar de bedragen die de Nederlandse clubs verdiend hebben door het WK. Ajax incasseert veruit het meeste van alle Nederlandse ploegen. De Amsterdammers krijgen vergoedingen voor maar liefst zestien spelers. Daardoor staat de teller op iets meer dan drie miljoen euro voor de regerend landskampioen.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Wat opvalt: Ajax casht flink door spelers die niet meer onder contract staan bij de club. Zo krijgt het nog 66% van het geld van spelers als Lisandro Martínez en Antony. Dat terwijl de landskampioen maar 33% van de vergoeding krijgt bij zomeraanwinsten Steven Bergwijn en Jorge Sánchez. Nog een andere bijzonderheid: Ajax loopt wat geld mis doordat Andre Onana het kamp van Kameroen voortijdig verliet. Vanaf het moment dat de keeper naar huis ging, stopte de teller met WK-dagen voor Ajax.

PSV
Het vergoedingsbedrag van Ajax staat in schril contrast met dat van PSV, al kunnen de Eindhovenaren wel rekenen op een mooi extraatje van de FIFA. De club verdient geld aan zeven WK-gangers, waardoor het ongeveer 880 duizend euro mag bij gaan schrijven.

De huidige nummer drie van de Eredivisie kan alleen bij Cody Gakpo en Érick Gutièrrez rekenen op de volledige vergoeding van de FIFA. De rest van de spelers is al weg of nog kort bij PSV. Diezelfde Gutièrrez werd echter wel vroeg uitgeschakeld op het WK, net als Mario Götze. Door de kwartfinaleplaats van Oranje kon PSV toch nog wat extra geld binnenslepen.

Feyenoord
Ajacied Berghuis is de opvallendste speler waar de Rotterdammers geld aan verdienen op het WK. Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Sebastian Szymański en Alireza Jahanbakhsh brengen daarnaast het geld in het laatje bij Feyenoord. Daarmee komt de huidige koploper van de Eredivisie uit op een kleine 700 duizend euro aan vergoedingen, wat een mooi extraatje is voor de Stadionclub.
 

AZ en Vitesse
Geen enkele speler uit de huidige selecties van AZ en Vitesse is actief op het WK. Toch zal de FIFA relatief flinke bedragen overmaken naar Alkmaar en Arnhem. WK-gangers Zakaria Aboukhlal (Marokko) en Kamal Sowah (Ghana) speelden vorig seizoen namelijk nog bij AZ. Het WK-succes van Marokko is dus erg lucratief voor AZ: in totaal is de club verzekerd van zo'n 375 duizend euro. Vitesse profiteert mee van de prestaties van Loïs Openda en Remko Pasveer, die recent nog in Arnhem voetbalden. Vitesse verdient zo meer dan 200 duizend euro.
 

Go Ahead Eagles en Heracles
Tot afgelopen zomer speelde Andries Noppert nog bij Go Ahead en Luca de la Torre bij Heracles. Daar beleven de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-club nu bijzonder veel plezier van. Go Ahead strijkt 173 duizend euro op, wat een groot bedrag is voor de club. Heracles kan de clubkas ook mooi vullen: zij krijgen 133 duizend euro. Toevalligerwijs stonden Noppert en De la Torre in de achtste finale van het WK nog tegenover elkaar, bij Oranje-Amerika (3-1), al bleef De la Torre negentig minuten lang op de bank.

SC Heerenveen en FC Groningen
De twee ploegen uit het noorden van Nederland pikken ook nog een geldbedragje mee. Heerenveen krijgt éénderde van de Noppert-vergoeding, voor Groningen geldt hetzelfde bij Ko Itakura. Voor de clubs staat de vergoedingsteller daardoor op respectievelijk 86,5 duizend en 73 duizend euro.