Droom van dapper en sterk Marokko spat uiteen: titelhouder Frankrijk naar finale

14 december om 21:54

Marokko kon het wereldkampioen Frankrijk ontzettend lastig maken, maar desondanks grijpen De Leeuwen van de Atlas naast een ticket voor de WK-finale. Marokko kwam niet meer over een vroege goal van Theo Hernández heen: het werd uiteindelijk 2-0. Daardoor gaat Frankrijk samen met Argentinië strijden om de wereldtitel.

Marokko is de grote verrassing van dit WK: het wist België, Spanje en Portugal al uit te schakelen. In de halve finale wachtte een ontmoeting met regerend wereldkampioen Frankrijk, dat in zijn WK-duels sterk oogde. Marokko kende wat problemen in de achterhoede: zo haakte Nayef Aguerd vlak voor het duel toch nog geblesseerd af, terwijl aanvoerder Romain Saïss al vroeg uitviel.

De defensieve problemen waren na vijf minuten zichtbaar bij Marokko: toen was het namelijk al raak voor Frankrijk. In de kluts kwam de bal namelijk bij linksback Theo Hernández terecht. De verdediger wist knap af te ronden, terwijl doelman Yassine Bounou niet helemaal vrijuit ging. Dat terwijl de doelman juist één van de grote uitblinkers is bij Marokko op dit WK.

De problemen leken dus vroeg al groot te zijn voor Marokko, dat met vijf verdedigers begon aan de halve finale. Na de openingsgoal wist de ploeg van Walid Regragui zich echter knap te herpakken. Marokko groeide in de wedstrijd en speelde aanvallend. Dat gaf Frankrijk echter ook ruimte en kansen. Bij rust stond het desondanks nog steeds 1-0.

Na de pauze werd Marokko nog wat sterker. Frankrijk stond even flink onder druk, maar de ploeg van Didier Deschamps wist de Marokkaanse storm te overleven. Aan de andere kant viel de treffer wel, tegen de verhouding in. Eerder wist Sofyan Amrabat Kylian Mbappé knap af te stoppen, maar deze keer kon de Franse superster zich een weg door de Marokkaanse defensie banen. Uiteindelijk kwam de bal terecht bij invaller Randal Kolo Muani, die koel bleef: 2-0.

In de slotfase probeerde Marokko nog dapper wat te forceren, maar dat lukte de stuntploeg niet. De droom van de WK-finale wordt daardoor geen werkelijkheid voor Marokko, dat alsnog kan terugkijken op een prachtig toernooi. Het WK is ook nog niet helemaal ten einde voor het land: zaterdag speelt het om een bronzen medaille tegen Kroatië. Frankrijk gaat dus logischerwijs wel naar de finale. Daar wacht een ontmoeting met het Argentinië van Lionel Messi.