Droom spat uiteen: Marokko valt al snel voor tactisch foefje van Frankrijk

15 december om 10:00

Frankrijk neemt het in de finale van het WK op tegen Argentinië. De Fransen gaven na een vroege voorsprong nauwelijks iets weg tegen Marokko, hoewel de Leeuwen van de Atlas nog wel de nodige ruimte kregen.

Door Evert van Zoelen

Speelplan Marokko
Marokko besluit om een aanpassing te doen om weerstand te bieden aan de Franse ploeg. In plaats van de gebruikelijke 4-1-4-1 formatie, wordt er nu vanuit een 5-4-1 formatie aangetreden. Spits Youssef En-Nesyri loopt de lijn naar verdedigende middenvelder Aurélien Tchouaméni dicht. Op die manier kunnen de middenvelders van Marokko de verdedigers zo veel mogelijk ondersteunen.


Marokko begint de wedstrijd vanuit een 5-4-1 formatie. Bron: NPO1

Plan Frankrijk
Frankrijk besluit om extra spelers in de as van het veld te plaatsen tegen deze 5-4-1 formatie. Kylian Mbappé komt vanaf de linkerkant naar het centrum om samen met Antoine Griezmann en Olivier Giroud één-tegen-één situaties te creëren in het centrum. Linksback Theo Hernández kiest vervolgens hoog positie aan de linkerkant.

Na vijf minuten heeft dit al het gewenste effect voor Frankrijk. Griezmann weet met een lichaamsschijnbeweging zijn direct tegenstander uit balans te brengen. Hernandez, die hoog staat aan de linkerkant, komt vervolgens vrij in de zestienmeter zonder directe tegenstander.


Mbappé en Giroud kiezen positie in het centrum, het zorgt ervoor dat Griezmann 1v1 komt te staan voorafgaand aan de 1-0. Daarnaast wordt de passlijn niet goed dichtgehouden door de middenvelders van Marokko. Bron: NPO1

Omschakeling
Frankrijk gokt vervolgens vooral op de ruimte in de omschakeling. Wanneer Marokko de bal heeft zakken Giroud en Griezmann terug om Sofyan Amrabat en Azzedine Ounahi af te dekken. Mbappé kiest juist hoger positie en laat rechtsback Achraf Hakimi lopen.


Griezmann en Giroud dekken de middenvelders van Marokko af. Mbappé blijft juist hoger staan. Bron: NPO1

Het positie kiezen van Mbappé zorgt voor een voor- en nadeel voor Marokko. De Marokkanen hebben aan de ene kant vaak een overtal aan de rechterkant, waardoor er regelmatig ruimte ontstaat om iemand tussen de linies te vinden. Aan de andere kant worden spelmakers Amrabat en Ounahi constant afgedekt, waardoor het voor Marokko lastig is om door het Franse blok heen te spelen.


Marokko heeft vooral ruimte aan de rechterkant van het veld. Bron: NPO1

Daarnaast kan elk balverlies van de Marokkanen direct dodelijk zijn. Frankrijk duikt op die momenten direct de ruimte achter de backs in en sluit in het centrum bij, waardoor de Fransen enkele keren zelfs vier-tegen-drie staan in de omschakeling.


In de omschakeling duikt Mbappé direct het gat achter Hakimi in. Bron: NPO1

Marokko zet het weer terug
Na twintig minuten moet aanvoerder Romain Saïss noodgedwongen naar de kant. Bondscoach Hoalid Regragui gebruikt het moment om direct terug te schakelen naar de bekende 4-1-4-1 formatie.

Veel verandert er hierdoor niet. Mbappé blijft hoger positie kiezen, waardoor de ruimte voor Marokko vooral aan de rechterkant ligt. Noussair Mazraoui komt vanaf de linkerkant naar het centrum om te proberen daar een overtal te maken. De Marokkanen komen er enkele keren goed uit, maar tot echte kansen leidt het niet.

Omzettingen in de tweede helft
Beide teams lijken na rust een kleine aanpassing te hebben gedaan. Griezmann gaat bij de Fransen lager op het veld spelen. Waar hij in de eerste helft nog echt als tweede spits actief was, zien we hem nu meer terug als centrale middenvelder.


Griezmann staat de tweede helft lager opgesteld. Bron: NPO1

Marokko kiest er na rust voor om volop gebruik te maken van de ruimte aan de rechterkant. De Marokkanen domineren hierdoor het eerste gedeelte van de tweede helft. De ploeg van trainer Regragui neemt het heft in handen en weet ook tot enkele kansen te komen. Scoren doet de ploeg echter niet.

De tegenzet is vervolgens van de Fransen. Mbappé wordt gedurende de tweede helft steeds vaker geforceerd om helemaal achter Hakimi aan te gaan. Frankrijk is daardoor bij balverovering een stuk minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Didier Deschamps kiest er na een dik uur voor om Giroud naar de kant te halen en met Marcus Thuram een nieuwe buitenspeler te brengen. Mbappé verhuist naar het centrum, waardoor hij voorin kan blijven en beter staat in de omschakeling. Thuram kan daarnaast Hakimi volgen en heeft voldoende snelheid om in de omschakeling alsnog het gat in te duiken.

Het blijkt de beslissende greep van de Franse bondscoach. Frankrijk komt langzaam terug in de wedstrijd door via de omschakeling weer tot gevaar te komen. Uiteindelijk is het een lange bal van achteruit die gelukkig in Frans bezit valt, waarna Mbappé de zestienmeter in kan dribbelen en Randal Muani de bal bij de tweede paal binnenschiet.