Gevoelige tik voor Barça, Real en Juve: UEFA krijgt gelijk bij Europees Hof

Gevoelige tik voor Barça, Real en Juve: UEFA krijgt gelijk bij Europees Hof

15-12-2022 11:55
25

Real Madrid, FC Barcelona en Juventus hebben een gevoelige nederlaag geleden in hun pogingen om een Super League op te richten. De UEFA kreeg vrijdag zijn gelijk van een belangrijke adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Het Europese hof moet zich buigen over de vraag of het monopolie van de Europese voetbalbond op het organiseren van de Europese clubcompetities terecht is. Real, Barça en Juve betichten de UEFA van het vormen van een kartel, maar daar gaat de advocaat-generaal niet in mee.

Het is een tik voor de topclubs, die werden vertegenwoordigd door A22 Sports Management, het commerciële bedrijf achter de Super League. 'A22 is vrij om een eigen competitie op te richten, maar kan niet deelnemen aan competities van de UEFA en de FIFA zonder de toestemming van de bonden', zo luidt de uitspraak. Het advies van de advocaat-generaal is doorgaans een stevige indicatie van hoe het oordeel van de hoogste Europese rechter zal uitvallen.

Real Madrid, Barcelona en Juventus zijn al enkele jaren de belangrijkste voorvechters van een Super League. Zij willen het monopolie van de UEFA doorbreken en rekenen met een nieuw toernooi op een flinke sportieve en commerciële groei. Negen andere initiatiefnemers, waaronder Manchester United, Manchester City en Liverpool, schrokken van het enorme verzet en de zware straffen waarmee de UEFA dreigde en trokken zich terug.

Het Europees Hof doet waarschijnlijk in maart uitspraak, maar de advocaat-generaal geeft nu dus een schot voor de boeg. Belangrijk detail: volgens de adviseur staat het de UEFA ook vrij om spelers te straffen die meedoen aan de Super League. Daarmee zouden ze onder meer uitgesloten kunnen worden van EK's.